Az EU felfüggeszti a palesztinoknak szánt segélyek kifizetését

  • narancs.hu
  • 2023. október 9.

Külpol

Az unió külügyminiszterei kedden rendkívüli ülésen tárgyalnak az izraeli helyzetről.

Az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről – jelentette be hétfőn az X közösségi médiában Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Az MTI beszámolója szerint Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez.

Stano felhívta a figyelmet, hogy rengeteg diplomáciai tevékenység folyik mind a tagállamok és az EU részéről, mind pedig nemzetközi szinten a külföldi partnerekkel. Josep Borrell szombat óta kapcsolatban áll Izrael, Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia és Jordánia külügyminisztereivel és a Palesztin Hatóság miniszterelnökével. Továbbá közös telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok, Németország és Olaszország külügyminisztereivel a helyzet kezelése érdekében. Akármennyire is nehéz párbeszédet kialakítani a felek között, az EU végső célja az, hogy lehetővé tegye az izraeliek és a palesztinok számára, hogy békében és együtt élhessenek, anélkül, hogy olyan drámai, terrorista eseményeken kellene keresztülmenniük, mint amilyeneknek szombat óta tanúi vagyunk – fogalmazott Peter Stano.

A Palesztinának nyújtott uniós segélyekkel kapcsolatos kérdésre Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője hangsúlyozta:

az EU semmilyen módon nem finanszírozza a Hamászt vagy akármilyen tevékenységét. 

„A bizottság jelenleg azt elemzi, hogy a tragikus események hogyan befolyásolják a jelenlegi és jövőbeli fejlesztési támogatásokat” – tette hozzá. Mamer szerint az EU nagyon szigorú szabályokat alkalmaz az uniós pénzeszközök kedvezményezettjeinek átvilágítására és ellenőrzésére, és nem támogat „sem közvetlenül, sem pedig közvetve” egyetlen olyan csoportot vagy személyt sem, amely, vagy aki az EU-ban terroristaként azonosított szervezethez kapcsolódik. 

Nem sokkal később Várhelyi Olivér bővítésért felelős EU-biztos már konkrétabb intézkedésekről számolt be – szúrta ki a hvg.hu. A politikus szintén az X-en jelentette be, hogy az EU felfüggeszti az palesztinoknak szánt kifizetéseket, és a teljes, 691 millió eurós támogatási programot felülvizsgálják.

(Címlapképünkön: Az Európai Bizottság brüsszeli székházának homlokzata 2023. október 8-án. Forrás: MTI/EPA/Európai Bizottság/Lukasz Kobus)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.