Félmilliárd euróért árulják Silvio Berlusconi szardíniai villáját

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. február 1.

Külpol

A Villa Certosában korábban George W. Bush volt amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is vakációzott.

A vásárlás iránt érdeklődők előtt, szigorú előfoglalással, csütörtöktől nyitotta meg kapuit a Villa Certosa, amely a volt olasz politikus életének egyik ikonikus helyszíneként ismert - derül ki Sárközy Júlia római tudósításából.

A tengerparti sziklákon kialakított épületegyüttes közel ötezer négyzetmétert foglal el, hatvannyolc szobából áll, több mint száznyolcvan négyzetméteres garázzsal. A villát több mint ötszáznyolcvanezer négyzetméteres mediterrán park veszi körbe, ahol három bungaló, egy kisebb szabadtéri színház, egy torony, valamint edzőterem sorakozik.

Berlusconi a hetvenes években vásárolta meg az ingatlant, amelynek értékét 2021-ben még 260 millió euróra tették, de most már ennek közel kétszereséért árulják. Az örökösök, vagyis Berlusconi öt gyereke egy milánói ingatlanügynökségre bízták az eladást, amely különösebb reklám nélkül folyik a nemzetközi luxuskategóriájú piacon. A villát szintén milliomosok vagy befektetők vásárolhatják meg. Az olasz sajtó nem zárja ki, hogy esetleg szállodává alakítják át.

A tavaly júniusban, 87 évesen elhunyt Silvio Berlusconi egyik leghíresebb villájáról van szó, amely az olasz politika történetének ikonikus helyszíneként vált ismertté. Berlusconi vállalkozóként, később miniszterelnökként itt nyaralt munkatársaival, politikuskollegáival, és nemzetközi vendégeit is gyakran fogadta itt. Híresnek számítottak a Villa Certosában rendezett partik is.

 

George W. Bush, Vlagyimir Putyin, Tony Blair volt brit miniszterelnök, José María Aznar volt spanyol kormányfő is a Villa Certosa vendégei voltak. 2008-ban paparazzók lencsevégre kapták a Villa Certosa kertjében meztelenül zuhanyzó Mirek Topolánek akkori cseh miniszterelnököt, valamint más alkalmakkor a Silvio Berlusconival együtt tartózkodó hölgyeket is.

Az egykoron az ország tíz leggazdagabb embere közé tartozó Silvio Berlusconi ingatlanbirodalmának értéke meghaladja az egymilliárd eurót. Az örökösök eladásra bocsátották a lombardiai Villa Gernettót is, ahol az eredeti tervek szerint a Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) párt oktatási központja működött volna. Még nem tudni, mi lesz a sorsa a többi villának, köztük a néhai Franco Zeffirelli rendező villájának a római Via Appián, amelyet szintén Berlusconi vásárolt meg.

A volt miniszterelnök villákat vásárolt az észak-olaszországi tavaknál, Lampedusa szigetén, a közép-amerikai Antigua szigetén, csak Milánó térségében száz lakást birtokolt.

A család korábbi bejelentése szerint egyedül a Milánóhoz közeli Arcorében található Villa San Martinót tartanák meg, ahol Silvio Berlusconi élete utolsó évtizedeit töltötte. Ott áll a családi mauzóleum is, ahol eltemették. A villában több mint 25 ezres festménygyűjtemény van, de ennek értéke a becslések szerint nem kiemelkedő.

A Berlusconi-örökösök tavaly decemberben felszámolták azokat a lakásokat és juttatásokat is, amelyeket a volt politikus fiatal nőknek fizetett. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?