Az Európai Bizottság felszólította a fehérorosz hatóságokat, engedjék szabadon Marija Kalesznyikavát

Külpol

Az ellenzéki vezetőt összeesküvés vádjával 11 év börtönbüntetésre ítélték, nemrég ismeretlen okokból intenzív osztályra kellett szállítani.

A fehérorosz hatóságoknak azonnal szabadon kell bocsátaniuk Marija Kalesznyikova ellenzéki vezetőt, az egészségi állapotáról szóló jelentések nagyon aggasztóak, rendkívül fontos, hogy megkapja a megfelelő orvosi ellátást és gondoskodást – jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

A tavaly szeptemberben politikai összeesküvés vádjával 11 év börtönbüntetésre ítélt Kalesznyikavát a hét elején ismeretlen okokból intenzív osztályra kellett szállítani.

Stano felszólította a hatóságokat, hogy gondoskodjanak Kalesznyikava biztonságáról és jólétéről, "mivel illegális fogva tartása alatt ők viselik a felelősséget az egészségéért".

"Marija Kalesznyikavának nem a börtönben van a helye, azonnal szabadon kell engedni az összes politikai fogollyal együtt, akiket azért börtönöztek be, mert békésen tiltakoztak a két évvel ezelőtti, elcsalt elnökválasztások ellen" – nyomatékosította az uniós szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be a tüntetések elnyomásért felelős személyek és szervezetek ellen, és szankciós politikáját addig folytatja, amíg a fehérorosz rezsim elnyomja saját népét.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere ellen indított tiltakozó mozgalomban vezető szerepet vállaló Kalesznyikavát tavaly szeptember elején tizenegy év börtönbüntetésre ítélték, az illetékes fehérorosz bíróság a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolta. A 2020. augusztusi elnökválasztás előtt Szvjatlana Cihanouszkaja, azt megelőzően pedig Viktar Babarika korábbi ellenzéki elnökjelölt kampánystábjához tartozott. Miután Babarikát még a kampány során korrupció gyanújával őrizetbe vették, Cihanouszkaja pedig emigrált a választási csalással vádolt Lukasenka megtorlása elől, Kalesznyikava volt az egyike azoknak, akik az új választás megszervezésére törekvő koordinációs tanács élére álltak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.