Az Európai Bizottságnak feltűnt, hogy alacsony részvétellel zárult a Nemzeti Konzultáció

  • narancs.hu
  • 2023. január 16.

Külpol

Nem hatódtak meg az eredményétől. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton, a Facebookra feltöltött videóban számolt be arról, hogy a megkérdezettek 97 százaléka elutasítja az unió Oroszország elleni szankcióit, amelyek a kormány szerint súlyos károkat okoznak. A felmérésben, aminek semmilyen jogi vonzata nincs, 1,4 millió ember vett részt – írja az Euronews

A lap tudósítója Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján arról érdeklődött, hajlandó-e az EU teljesíteni a felmérésben résztvevők akaratát, és visszavonni az Oroszország elleni szankciókat. 

Peter Stano szóvivő közölte, hogy

értesültek a nemzeti konzultáció eredményéről, és a résztvevők alacsony számáról is.

Majd emlékeztetett arra, hogy az összes szankciós döntést a tagállamok hozzák egyhangúlag. Hozzátette, eddig kilenc szankciós csomagot fogadtak el a tagállamok, ők döntenek arról, milyen gazdasági büntetőintézkedések legyenek, és hogy mikor és milyen körben legyenek azok alkalmazva. 

„Ezek azt tükrözik, hogy az unió Ukrajna mellett áll gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartjuk Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által” – mondta a szóvivő. Szerinte a szankciók felülvizsgálata, módosítása, illetve az esetleges újabb szankciók elfogadása is a tagállamok kezében van. 

Peter Stano azt is elmondta, hogy ha a magyar kormány módosítani szeretné a szankciókat vagy esetleg eltörölni azokat, akkor erről a 27 tagállamnak kell döntenie egyhangúlag, írja az Euronews.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.