Jövő héten tárgyal Navracsics az Erasmusról

  • narancs.hu
  • 2023. január 17.

Külpol

Azt szeretné kideríteni, hogy milyen „retorziókra” számíthat még a magyar kormány. 

Az európai uniós forrásokért felelős miniszter január 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Hahn és Gabriel biztosokkal – tudta meg az ATV

A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, egy olyan „listáról” szeretne tájékozódni a miniszter, hogy mely területek, „kik esetén” kell adott esetben még az Erasmushoz hasonló brüsszeli „retorziótól” tartani.

A cikk szerint Navracsics Tibor levelet írt Johannes Hahn költségvetés- és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért biztosoknak az ügyben. Ebben azt írta, „a bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan.

A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát”

Navracsics szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás vagy „lista”, hogy az egyetemi hallgatókon, fiatalokon túlmenően „kiket és milyen retorziók” érhetnek az Erasmushoz hasonlóan.

Mint ismert, az Európai Bizottság felfüggesztette a magyar alapítványi egyetemeknek a kifizetést az Erasmus+ programban, mert kifogásolja, hogy az alapítványok kuratóriumaiban kormányzati politikusok ülnek

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy a kormány – abban az esetben, ha nem sikerülne megegyezniük az Európai Bizottsággal – a következő szemesztertől állja a magyar diákok Erasmus-költségeit.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk