Van, amikor az Európai Néppárt elnöke nagyon aggódik a jogállamiság és a korrupció miatt
weber_top_story_lead.jpg

Van, amikor az Európai Néppárt elnöke nagyon aggódik a jogállamiság és a korrupció miatt

  • narancs.hu
  • 2018. december 18.

Külpol

Manfred Weber fel is szólította a miniszterelnököt, tegyen a korrupció ellen és állítsa vissza a bíróságok függetlenségét.

A Fidesz is az EPP tagja, és a Webert sok kritika érte az elmúlt hónapokban azért, mert nem állt ki a jogállamiságért, és hogy az EPP megtűri soraiban a magyar kormánypártot.

Egy videóban Weber arról beszélt, hogy az országban nem lépnek fel elég erőteljesen a korrupció ellen, és hogy a független igazságszolgáltatás nyomás alatt van. Weber úgy fogalmaz, hogy a korrupció elleni harc nem luxus, a jogállamiság pedig nem olyan kérdés, amiről alkudozni lehetne.

Az EPP ezért felszólította a kormányt és a miniszterelnököt, hogy lépjen fel az országban uralkodó állapotok ellen.

A szeptemberi közlemény szépséghibája, hogy Weber nem Orbán Viktornak és a magyar kormánynak üzent, hanem Victoria Dancila román kormányfőnek. Kár, hogy Weber csak azokban az országokban aggódik a korrupció és a jogállamiság miatt, ahol szocialista pártok vannak kormányon, nem pedig az EPP tagjai.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.