Szembementek Orbánnal a fideszes EP-képviselők?

  • narancs.hu
  • 2018. december 20.

Külpol

Véletlenül (?) elfogadtak egy menekülteket is képviselő jelentést.

"Ez felháborító: A FIDESZ képviselői támogatták Strasbourgban a Soros-tervet" - írja ironikusan Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő saját holnapján.

"Súlyos büntetésre számíthatnak a Fidesz európai parlamenti képviselői, ugyanis az EP legutóbbi plenáris ülésén olyan jelentés elfogadását támogatták, amelynek egyes megállapításai megfelelnek az általuk „Soros-tervnek” tartott állítólagos összeesküvés állítólagos céljaival" - folytatja.

Az történt ugyanis, hogy az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén szavaztak a képviselők az ún. Grammatikakis-jelentésről. Ez a jelentés az új kulturális menetrenddel kapcsolatos, és többek közt olyan pontokat is tartalmaz, amely kiemeli a menekültek kulturális és társadalmi életben való részvételének támogatását. A jelentést a fideszes EP-képviselők is támogatták. Ujhelyi összefoglalója szerint ezzel többek között olyan pontokat fogadtak el, miszerint

  • a radikalizálódás és a populizmus „alapjaiban ingatják meg az európai integrációt és megkérdőjelezik a tagállamok közötti szolidaritást”,
  • „a menekültek beilleszkedése érdekében szükséges fellépéseket új forrásokkal kell támogatni”,
  • mert „a kultúra és a kultúrák közötti párbeszéd szerepet játszhat a migránsok társadalmi szerepvállalásának növelésében és integrációjuk megkönnyítésében.”

"A Fidesz képviselői helyesen cselekedtek, amikor a kultúra ügyét és az azzal kapcsolatos irányokat rögzítő jelentést – benne a menekültekkel kapcsolatos tételeket – támogatták a plenáris ülésen. Egy Európa-párti politikusnak ez volt a dolga. Kérdés, hogy a fideszesek mekkora büntetést kapnak azért Orbántól, mert kiestek az Európa-ellenes, hazug propagandát követő szerepükből" - összegzi Ujhelyi.

Figyelmébe ajánljuk