Az Európai Parlament is attól tart, Orbán teljhatalmat kap a járványra hivatkozva
varhelyi_2_top_story_lead.jpg

Az Európai Parlament is attól tart, Orbán teljhatalmat kap a járványra hivatkozva

  • narancs.hu
  • 2020. március 24.

Külpol

Veszélyhelyzet idején is tiszteletben kell tartani az Európai Unió alapértékeit, figyelmeztetnek

A magyar kormány által a Covid-19 járvány kapcsán javasolt rendkívüli intézkedéseknek tiszteletben kell tartania az Unió alapértékeit - áll az EP Állampolgári Jogi Bizottságának közleményében. Mint írják, a tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért. Felhívják a figyelmet, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálni a javasolt intézkedések összeegyeztethetőségét az Unió alapértékeivel.

Ráadásul az Állampolgári Jogi Bizottság aggasztónak találja a „veszélyhelyzet" kiterjesztését

Juan Fernando López Aguilar aszakbizottság elnöke azt mondta:

„Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a »veszélyhelyzet« meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról. Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Ezért felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért."

A magyar kormány március 23-án sürgős, kivételes eljárásban benyújtotta azt a négyötödös többséget igénylő törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy rendeletekkel kormányozzon a veszélyhelyzet időtartama alatt. Bár a törvénytervezetet nem fogadta el az Országgyűlés, a kormányzó pártoknak lehetősége nyílik arra, hogy a következő kedden - élve kétharmados többségükkel - elfogadhatják azt.

Figyelmébe ajánljuk