Az Európai Parlament is elítélte Orbán „nyíltan rasszista” beszédét

  • narancs.hu
  • 2022. július 31.

Külpol

A főbb frakciók közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben azt is szorgalmazzák, hogy továbbra is tartsák vissza az uniós forrásokat Magyarországtól.

Az Európai Parlament főbb frakcióinak vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája közös nyilatkozatban ítélte el Orbán Viktor magyar miniszterelnök Tusványoson elmondott, „megbocsáthatatlan kijelentéseit” a rasszizmusról és Európáról – írja a Politico.

„Mi, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői határozottan elítéljük Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi, nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akarunk kevert fajú népekké válni. Társadalmainkban nincs helye a rasszizmusnak, a diszkriminációnak és a gyűlöletbeszédnek” – áll a nyilatkozatban.

Egyúttal sürgették az EU-t, hogy teljes mértékben használja ki a rendelkezésre álló eszközöket a 2. cikkben foglalt értékek megsértésének kezelésére, és felszólították az Európai Bizottságot, hogy továbbra is tartsa vissza a világjárvány helyreállítására szánt pénzeszközöket Magyarországtól. A pénz folyósítása a magyarországi korrupcióval kapcsolatos külön uniós aggályok miatt akadozik, a kormány jelenleg is tárgyal az ügyben az unióval.

Az Európai Bizottság nem kíván megszólalni a kérdésben, a bizottság ugyanis szinte soha nem kommentálja az uniós vezetők politikai nyilatkozatait.

Tudósítása végén a Politico felidézi, hogy Orbán mondatai szerte Európában "felháborodást keltettek", és külön említi a román külügyminiszter, Bogdan Aurescu reagálását ("elfogadhatatlan"), valamint utal Gyurcsány Ferenc azon megjegyzésére, hogy "Orbán Magyarország tragédiája".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk