Az Iszlám Állam isteni közbeavatkozásként üdvözli Szulejmáni meggyilkolását

  • narancs.hu
  • 2020. január 11.

Külpol

Trump (akaratán kívül) nagy szívességet tett a terroristaszervezetnek.

Közleményben üdvözölte az iráni al-Kudsz különleges erők tábornokának, Kászim Szulejmáninak drónos kivégzését az Iszlám Állam pénteken – írja a BBC.

Az dzsihadista szervezet isteni közbeavatkozásként értékelte, hogy Szulejmáni meghalt. De a Donald Trump által elrendelt rakétatámadásra, vagyis Amerika szerepérehogy, hogy nem, nem tértek ki.

Kásszim Szulejmáni 2016-ban és 2017-ben sokat tett az Iszlám Állam térségbeli meggyengítéséért, így meggyilkolása valóban ünnep lehet a terroristaszervezet számára.

Az Iszlám Állam elsősorban azért örülhet a fejleményeknek, mert a legelső reakció a likvidálás után az volt, hogy a dzsihadisták ellen harcoló, USA-vezette koalíció bejelentette, hogy felfüggesztik a tevékenységüket Irakban. Az USA és a szövetségesei azt hangoztatták, jelenleg az az elsődleges feladatuk, hogy megvédjék saját magukat.

Irán és az általa támogatott iraki milíciák bosszút hirdettek, ami veszélyt jelent a térségben állomásozó amerikai katonákra és szövetségeseikre. Szulejmáni megölése után gyakorlatilag azonnal leálltak a kiképzések és a különféle katonai akciók is.

Ez időt adhat az Iszlám Államnak, hogy rendezze a sorait azután, hogy al-Bagdadi tavalyi halála után némileg szétesett a kalifátus.

A megtépázott Iszlám Állam a mai napig aktív Irakban és Szíriában, és bár az utóbbi időben nem mutatta magát különösebben erősnek, a Szulejmáni halála utáni fejlemények akár könnyen elősegíthetik azt, hogy a terrorszervezet újra stabilizálja a helyzetét a két országban.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.