Az Iszlám Állam isteni közbeavatkozásként üdvözli Szulejmáni meggyilkolását

  • narancs.hu
  • 2020. január 11.

Külpol

Trump (akaratán kívül) nagy szívességet tett a terroristaszervezetnek.

Közleményben üdvözölte az iráni al-Kudsz különleges erők tábornokának, Kászim Szulejmáninak drónos kivégzését az Iszlám Állam pénteken – írja a BBC.

Az dzsihadista szervezet isteni közbeavatkozásként értékelte, hogy Szulejmáni meghalt. De a Donald Trump által elrendelt rakétatámadásra, vagyis Amerika szerepérehogy, hogy nem, nem tértek ki.

Kásszim Szulejmáni 2016-ban és 2017-ben sokat tett az Iszlám Állam térségbeli meggyengítéséért, így meggyilkolása valóban ünnep lehet a terroristaszervezet számára.

Az Iszlám Állam elsősorban azért örülhet a fejleményeknek, mert a legelső reakció a likvidálás után az volt, hogy a dzsihadisták ellen harcoló, USA-vezette koalíció bejelentette, hogy felfüggesztik a tevékenységüket Irakban. Az USA és a szövetségesei azt hangoztatták, jelenleg az az elsődleges feladatuk, hogy megvédjék saját magukat.

Irán és az általa támogatott iraki milíciák bosszút hirdettek, ami veszélyt jelent a térségben állomásozó amerikai katonákra és szövetségeseikre. Szulejmáni megölése után gyakorlatilag azonnal leálltak a kiképzések és a különféle katonai akciók is.

Ez időt adhat az Iszlám Államnak, hogy rendezze a sorait azután, hogy al-Bagdadi tavalyi halála után némileg szétesett a kalifátus.

A megtépázott Iszlám Állam a mai napig aktív Irakban és Szíriában, és bár az utóbbi időben nem mutatta magát különösebben erősnek, a Szulejmáni halála utáni fejlemények akár könnyen elősegíthetik azt, hogy a terrorszervezet újra stabilizálja a helyzetét a két országban.

Figyelmébe ajánljuk