Az örmény miniszterelnök megállapodást írt alá az azeriekkel és az oroszokkal, mire tüntetők hatoltak a parlamentbe

  • narancs.hu
  • 2020. november 10.

Külpol

Nikol Pasinján szerint nem volt más választás, a tüntetők viszont árulónak tartják.

Megállapodást írt alá a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus lezárásáról Nikol Pasinján örmény miniszterelnök Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz államfővel - jelentette be hétfőn késő este az örmény kormányfő a Facebook-oldalán.

"Oroszország és Azerbajdzsán elnökeivel nyilatkozatot írtam alá a karabahi háború végéről helyi idő szerint 1 órakor (közép-európai idő szerint este tíz órakor). (...) A nyilatkozat tartalma kimondhatatlanul fájdalmas számomra és népünk számára. Ezt a döntést a katonai helyzet mélyreható elemzésével és a helyzetet leginkább ismerő embereknek az értékelése alapján hoztam meg" - írta Pasinján. Hozzátette, hogy nagyon nehezére esett meghoznia a döntést.
"Ez nem győzelem, de nem is vereség, amíg nem tekinted magad legyőzöttnek. Sosem fogjuk legyőzöttnek tekinteni magunkat, és ez nemzeti egységünk és újjászületésünk új korszakának kezdete lesz" - fogalmazott az örmény kormányfő.

A hír hallatára keddre virradóra tüntetők hatoltak be az örmény parlament és kormány épületébe Jerevánban. A főváros Köztársaság terén több ezren gyűltek össze spontán tiltakozó akcióra. Helyszíni jelentések szerint az örmény fővárosban egyelőre átláthatatlan a helyzet.

Értesülések szerint több százan hatoltak be a kormány épületébe - áttörve a rendőrségi kordonon -, árulónak nevezve a miniszterelnököt. A rendőrség egyelőre nem alkalmazott erőszakot, és próbálja megnyugtatni az embereket.

Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők az ülésterem falára függesztik nemzeti színű zászlót 2020. november 10-én

Az örmény parlament jereváni épületébe behatolt tüntetők az ülésterem falára függesztik nemzeti színű zászlót 2020. november 10-én

Fotó: MTI/AP/Dmitrij Loveckij



Több száz tüntető bejutott a parlament üléstermébe is. "Nikol Pasinjánt követeljük. Ki hatalmazta fel arra, hogy ilyet aláírjon?" - hangoztatták a tiltakozók az állami televízió szerint. A törvényhozás épülete körül álló tüntetők azt is követelték, hogy Onik Gaszparján vezérkari főnök vegye át a hatalmat. Egyes jelentések szerint az aktivisták a kormányfői rezidenciához akarnak vonulni.

Közben Pasinján hangsúlyozta: "Nem volt más választás, mint a nyilatkozat aláírása. Sok mindent el szeretnék mondani nektek ezzel a helyzettel kapcsolatban, de egyelőre nem tudok, mert szavaim veszélybe sodorhatják a katonákat, akik jelenleg a hadállásokban vannak." Egyben bejelentette, hogy szigorúan meg fogják büntetni a zavargások felbujtóit.

Az örmény kormányfő azt is közölte, hogy a tüntetések résztvevői megverték Ararat Mirzoján házelnököt, akit jelenleg műtenek. Hozzátette, hogy Mirzoján élete nincs veszélyben.

Az örmény védelmi minisztérium elmondása szerint, ők tiszteletben fogják tartani helyi idő szerint kedd reggel 5 órától a tűzszüneti megállapodást.

Naira Zograbján, az ellenzéki Virágzó Örményország párt képviselője újságírókkal közölte: a parlament rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazzák, hogy a Pasinján által tett nyilatkozatot visszavonják. A Virágzó Örményország pártja 2006-ban alakult, és jelenleg a második legnagyobb frakcióval rendelkezik a parlamentben, 25 képviselője van a 132 fős törvényhozásban.

Figyelmébe ajánljuk