Az oroszok is felmondták a nukleáris leszerelési egyezményt

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. február 2.

Külpol

És Putyin elrendelte a hiperszonikus rakéta kifejlesztését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a szárazföldön állomásoztatott közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) szerződésben, valamint elrendelte a Kalibr manőverező repülőgépek szárazföldi változatának és a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakétának a kifejlesztését.

A moszkvai lépést egy nappal korábban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közlése előzte meg, miszerint az Egyesült Államok megkezdi az INF-egyezményből való kivonulás folyamatát, és felfüggeszti ebből a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződésből eredő kötelezettségvállalásait.

A NATO támogatásáról biztosította Washington lépését, mondván Oroszország megsérti az INF-megállapodást. Moszkva továbbra tagadja a megállapodás megszegését, noha évtizedeken át tartó tagadást követően a közelmúltban elismerte egy 9M729 nevű, új fejlesztésű rakétarendszer létezését.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő már ekkor közölte: Moszkva fenntartja a jogot a megfelelő válaszlépésre.

"Tükörválaszt fogunk adni. Amerikai partnereink bejelentették, hogy felfüggesztik részvételüket a szerződésben, és mi is felfüggesztjük azt" – jelentette ki Putyin a Szergej Sojgu védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszterrel megtartott tanácskozásán.

Az orosz elnök utasítást adott arra, hogy az orosz fél szüntesse be tárgyalási kísérleteit az INF-szerződéssel kapcsolatban.

Putyin azt mondta, Oroszország nem fog atomrakétákat telepíteni sehova, amíg az USA sem teszi ezt.

Viszont elrendelte a szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta kifejlesztését.

Neked ajánljuk