Az oroszok megüzenték a kijevieknek: szabadon távozhatnak a városból

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Külpol

Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt közölte hétfőn, hogy a polgári lakosság "szabadon elhagyhatja" az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán. Ez a gesztus nem tűnik olyan jó előjelnek, hisz' akár valószínűsíthető, hogy intenzívebb támadást készítenek elő. A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok. A kijárási tilalom után reggel kinyitottak az üzletek, és működik a tömegközlekedés is, bár a metrók a megszokottnál ritkábban járnak. Továbbra is kijárási tilalom van érvényben este 10 és reggel 7 óra között.

Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről – közölte a szervezet magyarországi alapítványa. Mint írták, 177 "SOS-es gyermek" és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már úton vannak Lengyelországba. Ukrajnában 64 ezer gyermek él nevelőszülőknél, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 ezret veszélyeztetne közülük. Az országban jelenleg körülbelül 98 ezer gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben. A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból: 40 gyermek vasárnap hagyta el az országot, további 21 gyermeket hétfőn helyeznek biztonságba.

Orosz hadm?velet

 
Kijev orosz támadása. Fotó: Emilio Morenatti / MTI/AP/Emilio Morenatti

Csehország újabb fegyverszállítmánnyal segíti Ukrajnát – a CT24 közszolgálati hírtelevízió szerint erről a cseh kormány döntött vasárnap esti rendkívüli ülésén. Jana Cernochová védelmi miniszter a televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a fegyverek és a haditechnika értéke 400 millió korona. "Nem könnyűfegyverekről van szó" – tette hozzá, de részleteket biztonsági okokra hivatkozva nem közölt. Az előző cseh fegyverszállítmány, amelyről szombaton döntött a kabinet, Jana Cernochová szerint már meg is érkezett rendeltetési helyére. A 188 millió koronás adomány gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert tartalmaz. Az első cseh fegyveradományt, amely mintegy 4 ezer tarackágyú-lövedéket tartalmazott 40 millió korona értékben, még február elején, az orosz támadás előtt elküldték az ukránoknak.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a Kyiv Independent szerint egy videóban azt mondta, szeretné, ha egyszerűsített eljárással, azonnal felvennék országát az Európai Unió tagjai közé.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Euronewsnak adott interjújában azt mondta, hogy „Ukrajna egy közülünk, és szeretnénk, ha az Európai Unió tagja lenne”. Az Európai Bizottság elnöke támogatását fejezte ki az ukrán EU-s tagsággal kapcsolatban, arra nem utalt, hogy szó lenne bármiféle felgyorsított eljárásról. Csak arról beszélt, hogy idővel az EU tagja lehet az ország.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.