Fehéroroszország riadókészültségbe helyezte csapatait, csatlakoznak az Ukrajna elleni invázióhoz

  • narancs.hu
  • 2022. február 28.

Külpol

Légiriadó van Luhanszk megyében és Zsitomirban is. Úgy tudni, megérkezett az ukrán tárgyalódelegáció Fehéroroszországba.

Amíg azokban az országokban, ahol jelenleg béke van, éjszaka aludtunk, Ukrajnában rakétatalálat ért egy kijevi atomtemetőt – erősítette meg az ENSZ. Úgy tudni, annak nincs jele, hogy az épületben kár keletkezett volna, vagy hogy szivárogna a nukleáris hulladék – jelentette az ENSZ Atomenergia Ügynöksége. Ez már a második alkalom, hogy atomhulladék lerakóját éri találat Kijevben. A hétvégén egy hasonló létesítmény transzformátorállomása is kapott találatot.

Az oroszok elfoglalták Bergyanszk kikőtvárost –közölte Alekszandr Szvidlo polgármester. A várost nem védte az ukrán hadsereg. A Mariupol és Melitopol között található városnak 100 ezer lakosa van és egy kisebb haditengerészeti támaszpont található is található a településen. Éjszaka Kijevet és Harkovot is tovább lőtték.

Orosz hadm?velet

 
Ukrán katonák járőröznek Kijev közelében. Fotó: MTI/EPA/Alisa Yakubovich

Újra légiriadó van Luhanszk megyében és Zsitomirban is a Kyiv Independent jelentése szerit. A BBC tudósítója azt közölte, Cserkasziban, Dnyipróban, Harkivban és Vinicijában is szólnak a szirénák.

 A RIA orosz hírügynökség beszámolója szerint megérkezett az ukrán tárgyalódelegáció Fehéroroszországba.

A fehérorosz külügy közzétett egy képet a Twitteren arról az asztalról, ahol majd zajlanak a béketárgyalások, melyet mint ismert, a fehérorosz-ukrán-orosz hármashatár fehérorosz oldalán tartanak – közölte korábban a TASZSZ orosz hírügynökség.

A fehérorosz állami terror áldozatait segítő Fehérorosz Szolidaritás Alapítvány szerint fehérorosz csapatok is csatlakoznak az Ukrajna elleni invázióhoz. Azt közölték, reggel 5 órára várható a támadás, úgy tudni, erre egyelőre nem került sor.

Egyelőre véget ért a kijárási korlátozás Kijevben. Az elmúlt napokat különböző menedéket nyújtó helyken töltötték a város lakói, miután a helyi hatóságok péntek éjjeltől hétfő reggel 8 óráig tartó kijárási tilalmat vezettek be, hogy megkönnyítsék a városba beszivárgó diverzáns alakulatok elleni harcot. Ma reggel kinyithatnak a boltok, és a tervek szerint még a tömegközlekedés is újraindulhat. "Amikor reggel nyolckor útnak indulnak, barikádokat, tankcsapdákat láthatnak majd Kijev utváin" – közölte a városvezetés, felkészítve a lakosokat a harcok látható nyomaira. Éjszaka újra kijárási tilalom lesz.

Orosz hadm?velet

 
Ukrán lakosok gyújtóbombát készítenek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik terén. Fotó: MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

Mindeközben bár az orosz jegybank el tudta halasztani a hétfő reggeli moszkvai tőzsdenyitást – csak délután nyitják meg – a rubel árfolyama zuhanni kezdett, szinte biztosan összeomlik az orosz rubel árfolyama. Vasárnap este arról szóltak a hírek, hogy a tehetős oroszok még gyorsan pánikvásárlásba kezdtek, hogy a háború miatt egyre gyengülő pénzüket be tudják fektetni, így luxuscikkeket vettek, mintha nem lenne holnap.

Az Európai Unió vasárnapi esti bejelntése szerint harci repülőket is küld az ukránoknak, emellett Belgium és Svédország is arról tájékoztatott, hogy fegyverszállítmányokat küldenek.

A The Times szerint a Wagner Group zsoldosai vadásznak az ukrán kormányra Kijevben.  A lap információi szerint több száz orosz zsoldost küldtek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre és a kormánya tagjaira, hogy végezzenek velük. Állítólag már hetek óta Ukrajnában lehetnek.

Vitalij Klicsko Kijev polgármesterének beszámolója szerint eddig 9 civil halt meg a városban, köztük 1 gyerek. Az ukrán kormány országszerte 352 civil áldozatról számolt be, akik között 14 gyerek van.

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Közgyűlése hétfőn – erről hozott határozatot vasárnap este az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). Az Egyesült Államok és Albánia által előterjesztett határozatot 11 ország fogadta el, Oroszország ellene szavazott, az Egyesült Arab Emírségek, Kína és India tartózkodott. A hatályos ENSZ-szabályok értelmében nem lehetett vétót emelni a beterjesztés ellen. Az 1950-ben létrehozott, "Egyesülés a békéért" elnevezésű eljárás alapján az előterjesztést, a Biztonsági Tanács öt állandó tagja – köztük Oroszország – nem vétózhatja meg. A Közgyűlés rendkívüli ülése összehívása lehetővé teszi az ENSZ 193 tagjának, hogy a vitában állást foglaljon a konfliktus kapcsán Ukrajna szuverenitásáról és Oroszország hadműveleteiről.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk