Az oroszok részt akarnak venni a Navalnij-ügy nyomozásában

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Külpol

Moszkvának viszont "nincs indoka bűnügyi nyomozást indítani".

Az orosz rendőrség azzal a kéréssel fordul a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében indítandó nyomozásban - közölte az orosz belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közeledésrendészeti parancsnoksága.

A közlemény szerint az orosz rendőrség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló európai egyezmény, illetve az orosz büntető törvénykönyv 453. és 454. cikke alapján a német hatóságoknak szóló pótlólagos jogsegélykérést készít elő, miután Navalnij magához tért a kómából. Az ellenzéki politikust Berlin szerint Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, ezzel szemben orosz orvosok szerint nem találtak méreganyagot a szervezetében.

Újabb támadástól tartanak német hatóságok, ezért megerősítették Navalnij védelmét Berlinben

Navalnij már tud beszélni, várhatóan egyre több látogatója lesz, és valószínűleg fel tudja idézni szervezete összeomlásának körülményeit. Megerősítették a német hatóságok Alekszej Navalnij védelmét, mert attól tartanak, hogy merénylők ismét a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus életére törnek - jelentette csütörtökön a Der Spiegel a hírportálján.

Közben az orosz álláspont szerint Moszkvának nincs indoka bűnügyi nyomozást indítani, mert Oroszországban nem találtak mérget a politikus mintáiban, Németország pedig nem szolgáltatott semmilyen olyan bizonyítékot, amelynek alapján arra lehetne következtetni, hogy szándékos bűncselekmény történt.

A Navalnij-ügyről és a mérgezésről itt írtunk részletesen.

Még mindig nem tudjuk, mivel mérgezték meg Navalnijt

A rettegett vegyi fegyver, a novicsok, de akár egy közönséges növényvédőszer is kórházba juttathatta az orosz ellenzéki politikust. A legfrissebb hírek alapján javul a gyanú szerint megmérgezett, kómába került, majd Németországba menekített Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető állapota (habár továbbra is mesterséges kómában tartják és géppel lélegeztetik) - német orvosai szerint kezd helyreállni szervezetében a kulcsfontosságú kolinészteráz enzimek (ezen belül is az acetilkolin-észteráz enzim) szintje.

Figyelmébe ajánljuk