Újabb támadástól tartanak német hatóságok, ezért megerősítették Navalnij védelmét Berlinben

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 10.

Külpol

Navalnij már tud beszélni, várhatóan egyre több látogatója lesz, és valószínűleg fel tudja idézni szervezete összeomlásának körülményeit.

Megerősítették a német hatóságok Alekszej Navalnij védelmét, mert attól tartanak, hogy merénylők ismét a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus életére törnek – jelentette csütörtökön a Der Spiegel a hírportálján.

A mesterséges kómából hétfőn felébresztett Navalnij már tud beszélni, várhatóan egyre több látogatója lesz, és valószínűleg fel tudja idézni szervezete összeomlásának körülményeit, ami "veszélyes lehet a merénylet mögött álló embereknek" – áll a beszámolóban.
A Der Spiegel és a Bellingcat információja szerint német biztonsági szervek abból indulnak ki, hogy Alekszej Navalnij megmérgezése valamely orosz nemzetbiztonsági szolgálat művelete volt. Megállapították, hogy a támadáshoz a Novicsok elnevezésű harci idegméreg egy még erősebb hatású változatát használták, mint az orosz katonai hírszerzés egy különítményének 2018-as akciójában, amely Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya ellen irányult.
Különböző német hatóságok képviselői a napokban folytatott bizalmas megbeszéléseken hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy a Navalnij-ügyben használt mérget csak egy oroszországi különleges katonai laboratóriumban lehetett előállítani – írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy az orosz állami közreműködésre utaló jelek magyarázzák Angela Merkel szokatlanul kemény minapi sajtónyilatkozatát, amelyben a német kancellár gyilkossági kísérletnek minősítette az Alekszej Navalnijjal történteket, és kijelentette, hogy az eset körüli kérdéseket egyedül az orosz kormány tudja megválaszolni.

Navalnij megmérgezésével ebben a cikkben foglalkoztunk hosszabban: a rettegett vegyi fegyver, a novicsok, de akár egy közönséges növényvédőszer is kórházba juttathatta az orosz ellenzéki politikust, írtuk akkor.

A novicsok egyik kifejlesztője Vil Mirzajanov Szabad Európának azt nyilatkozta, kétségei vannak Navalnij felépülésével kapcsolatban. „Azért gondolom ezt, mert még nem hallottam olyan esetről, amikor valaki teljesen felgyógyult volna egy szerves foszfát vegyifegyver hatóanyagával történő mérgezést követően. Azok az emberek, akik a szovjet időszakban kapcsolatba kerültek ilyen anyagokkal, soha nem tértek vissza korábbi munkájukhoz” – magyarázta Mirzajanov.

Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.