Az új olasz kormány engedélyezi, hogy a tengerből kimentetteket szállító hajók kikössenek

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 14.

Külpol

Salvini azzal vádolja korábbi, most a baloldallal koalícióra lépett szövetségeseit, hogy gyűlölik az olaszokat.

Olaszország nemrég felállt új kormánya engedélyezte egy civil szervezet mentőhajójának, hogy fedélzetén 82, a tengerből kimentett emberrel kikössön az országban, szakítva az előző kormány belügyminiszterének keményvonalas politikájával - írja a 444.hu a The Guardian cikke alapján.

Az említett Matteo Salvini, aki bár annak reményében mondta fel a koalíciós kormányzást az Öt Csillag Mozgalommal, hogy előrehozott választást provokáljon ki, majd aztán mégsem járt sikerrel, a Twitteren reagálva rögtön azzal vádolta korábbi, most a baloldallal koalícióra lépett szövetségeseit, hogy gyűlölik az olaszokat.

Salvini belügyminisztersége alatt az olasz hatóságok minden lehetséges módon akadályozták a kimentett menekülteket szállító hajók kikötését.

Idén a norvég zászló alatt hajózó, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) és az SOS Méditerranée civil szervezetek által működtetett Ocean Viking lehet az első hajó, aminek engedélyezik a kikötést az olasz partokon. A Guardian összesítése szerint az elmúlt 14 hónapban 25 alkalommal kerültek összetűzésbe vízből kimentetteket szállító hajók az olasz hatóságokkal.

Az új olasz kormány szombaton engedélyezte a hajó kikötését, miután egyeztettek az Európai Bizottsággal, amelyhez szerdán este futott be kérés, hogy segítsen az Ocean Viking fedélzetén érkezők szétosztásában a tagállamok között. Az MSF közleménye szerint a tengerből kimentettek hat napi hajózás után a szicíliai Lampedusában léphetnek majd partra.

Az olasz kormány tájékoztatása szerint a 82 kimentett menekülő felét Franciaország és Németország fogadja be, míg a többi menekültet más EU-tagállamok között osztják majd szét.

Figyelmébe ajánljuk