Lemondott Sebastian Kurz osztrák kancellár

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. október 9.

Külpol

A korrupció gyanújával ellene indított vizsgálatok miatt döntött így.

Bejelentette lemondását Sebastian Kurz osztrák kancellár a szombat esti kabinetülést követően az ellene irányuló korrupciós vizsgálatok nyomán. Közlése szerint a kancellári teendőket ideiglenesen Alexander Schallenberg külügyminiszter veszi át.

 

Tegnap este még azt nyilatkozta Sebastian Kurz, hogy folytatja a munkát kormányának néppárti tagjaival együtt, a kabinet cselekvőképes, ő pedig nem mond le a tisztségéről.

A hét közepén a korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség házkutatást rendelt el a kancellári hivatalban, a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a pénzügyminisztériumban.

Az ügyészség azt szeretné kideríteni, hogy manipulálta-e az Osztrák Néppárt az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fizettek-e azok megjelentetéséért.

Sebastian Kurz az osztrák közszolgálati tévében korábban visszautasította, hogy ő állna az ügy mögött: 2016-ban nem volt pártelnök, sem kancellár, sem pénzügyminiszter, nincs bizonyíték arra, hogy érintett lenne. Abban pedig nincs semmi különös – mondta –, hogy a közvélemény-kutatók egyidejűleg állami szerveknek, pártoknak vagy éppen napilapoknak dolgoznak.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk