Basescu bejelentette: ők is a Fidesz kizárása mellett szavaznak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. március 11.

Külpol

Az RMDSZ viszont nem.

A román ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) képviselői megszavazzák a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) – jelentette be hétfőn Traian Basescu, a PMP tiszteletbeli elnöke, aki szerint erre az is elegendő ok lenne, hogy Budapest támogatja a székelység autonómiatörekvéseit.

Basescu azért ütött meg ilyen konfrontatív hangot, mert a magyar kormány bejelentette: támogatja a székely autonómia-törekvéseket. Basescu ironikusan hozzátette: a magyar miniszterelnök valószínűleg a „progresszív marxisták” között találja majd meg a helyét, mert az ő politikájuk a rend tagadása és a törvénytisztelet hiánya, nem pedig a néppárté. A PMP-nek három képviselője van Brüsszelben.

Ugyanakkor az EPP másik romániai tagszervezete, az RMDSZ, elhibázottnak minősítette a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezést, és leszögezte, hogy ellene szavaz. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke múlt héten jelezte: személyesen is részt vesz az EPP március 20-i politikai gyűlésén, amikor ez a kérdés várhatóan napirendre kerül. Úgy értékelte: egy esetleges kizárás meggyengítené a néppártot az európai parlamenti (EP-) választások kampányában, és nehezítené a többség kialakítását az EP-ben, amikor meg kell választani az új Európai Bizottság elnökét.

Az EPP legnagyobb romániai tagpártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem foglalt állást az ügyben. Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint fontos kérdésről van szó, és szerinte  az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket minden tagpártnak be kell tartani.

Figyelmébe ajánljuk