A német törvények szerint ezentúl a nem az nemet jelent

  • CD
  • 2016. július 10.

Külpol

Ne az minősüljön erőszaknak, ami ellen a nő ellenkezik, hanem az, aminél nem jelenti ki egyértelműen, hogy akarja.

Elsöprő többséggel fogadta el az eddig hatályban lévő szexuális erőszakról szóló törvény módosítását a német parlament alsóháza, a Bundestag – írta a BBC nyomán az Index. Németországban ettől fogva azt nevezik majd erőszaknak, ami ellenkezik egy nő akaratával.

Eddig a korábbi, abszurd német törvények szerint ugyanis csak abban az esetben állt meg a nemi erőszak vádja, ha a nők nem csak szóban álltak ellen az ellenük irányuló támadásnak.

A németországi statisztikák alapján ez idáig 100 szexuális erőszakból 10 esetben indult nyomozás, s 1-nél sikerült elítélni a támadót. Az új törvény abban segíthet, hogy sokkal több ügy esetében történjen feljelentés, induljon nyomozás, és jobb eséllyel ítéljék el az elkövetőket a bíróságon.

false

A korábbi  német törvényi hozzáállás amellett, hogy változásra szorult, jelentős problémát okozott a szilveszteri kölni és egyéb támadások kezelésében is. Az új törvény (talán éppen ezért) kitér a menekültstátusszal rendelkező erőszaktevőkre is, akiket a jövőben könnyebb lesz kiutasítani ilyen cselekmény miatt Németországból, de a törvény kibővíti a szexuális bűncselekmény fogalmát is.

Bár a női érdekvédő szervezetek üdvözlik a jogszabály-módosítást, örülnek, hogy az állam végre-valahára elkezdte megfelelően kezelni a nőkkel szemben elkövetett erőszakot, és olyan jogi környezetet alakítanak ki, amely elítéli az erőszaktevőket. Mégsem teljesen elégedettek, mert véleményük szerint nem azt kellene a törvényi szövegeknek tükröznie, hogy „a nem nemet jelent”, hanem azt, hogy „az igen igent jelent”, vagyis azt kifogásolják, hogy ne az minősüljön erőszaknak, ami ellen a nő ellenkezik, hanem az, aminél nem jelenti ki egyértelműen, hogy akarja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?