Belebukott plágiumügyébe az új román kormány minisztere

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 15.

Külpol

Florin Roman nem egészen három hete foglalta el hivatalát. 

Kevesebb mint három héttel hivatalba lépése után benyújtotta lemondását Florin Roman, az új román nagykoalíciós kormány kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős, plágiumbotrányba keveredett minisztere.

Romant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnökét a román média azzal vádolta meg, hogy a mesterképzést lezáró szakdolgozatában plagizált, a képviselőház honlapján közzétett szakmai önéletrajzában pedig csúsztatások szerepelnek.

A Libertatea című lap szerint a közgazdasági, kommunikációs és nemzetbiztonsági képesítésekkel rendelkező, politikai karrierje előtt újságíróként tevékenykedő Roman önéletrajzában egyetlen olyan utalás szerepel, amely szerint az általa irányítandó szakterülethez is ért, de a politikus nem tudta a lap kérésére semmivel sem igazolni, hogy az állítólag általa írt Az információs hálózatok elmélete című könyv tényleg létezik.

Az önéletrajzban feltüntetett tanulmányok igazolásaképpen Florin Roman tíz olyan oldalt küldött el a Libertateának 2012-ben a bukaresti Titu Maiorescu Egyetem pszichológia karához benyújtott szakdolgozatából, amelyről a lap azt állítja, hogy a Temesvári Műszaki Egyetem egyik, 2008-ban kiadott tankönyvének szó szerinti másolata.

Szerdán Daniel David, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: Florin Roman valójában nem szerzett oklevelet - amint azt az önéletrajzában állítja - a BBTE közgazdasági karán, hanem egy rövidebb képzésben vett részt az egyetem  gyulafehérvári kihelyezett főiskoláján.

A politikus a közösségi oldalán jelentette be lemondását, "médialincselés" áldozatának nevezve magát, és rágalmazási perrel fenyegette meg Dacian Ciolost, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, aki szerinte a háttérből irányította lejáratását. Florin Roman tagadta a plágiumvádat, és arra hivatkozott: lemondásával meg akarja előzni, hogy ez a botrány hátráltassa a kormány munkáját.

Médiaértesülések szerint a minisztert Nicolae Ciuca kormányfő mondatta le.

A digitalizálásért felelős tárca irányítását Virgil Popescu energiaügyi miniszter veszi át ügyvivőként az új miniszter kinevezéséig.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.