Benyújtotta lemondását a portugál miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Külpol

Miután rendőrségi razziát tartottak az irodájában, hivatalvezetőjét pedig korrupció gyanújával őrizetbe vették.

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök – írja a Politico. A portugál miniszterelnökségen kedden tartott razziát a rendőrség, aminek során korrupció gyanújával őrizetbe vették a kormányfő hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát és Costa személyes tanácsadóját, Diogo Lacerdát. 

A rendőrségi nyomozás az ország északi részén lévő lítium-kitermelési tervekkel és egy sines-i zöld hidrogén megaprojekttel kapcsolatos.

Portugál sajtóhírek szerint a razzia előtt nem sokkal a miniszterelnök felkereste rezidenciáján az ország államfőjét, Marcelo Rebelo de Sousát, ám nem tudni, hogy miről beszéltek. Annyi biztos csak, hogy a következő ember, akit Costa távozása után az államfő magához kéretett, Lucília Gago, az ország legfőbb ügyésze volt. 

A hvg.hu emlékeztetett, António Costa 2015 óta vezeti Portugáliát, korábban egy baloldali pártok által támogatott, kisebbségi kormányt vezetve a turizmus felpörgetésével húzta ki országát egy évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetből. Részben ennek is köszönhette, hogy 2019-ben újraválasztották, majd megnyerte a 2022-ben tartott előrehozott választásokat is. Utóbbin pártja váratlanul abszolút többséget szerzett a parlamentben. A győzelem mértéke ellenére az új Costa-kormány működését lépésről lépésre botrányok kísérik, az elmúlt másfél évben a kormányából több mint egy tucatnyian kényszerültek távozni különböző okokból kifolyólag.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk