Benyújtotta lemondását a portugál miniszterelnök

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Külpol

Miután rendőrségi razziát tartottak az irodájában, hivatalvezetőjét pedig korrupció gyanújával őrizetbe vették.

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök – írja a Politico. A portugál miniszterelnökségen kedden tartott razziát a rendőrség, aminek során korrupció gyanújával őrizetbe vették a kormányfő hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát és Costa személyes tanácsadóját, Diogo Lacerdát. 

A rendőrségi nyomozás az ország északi részén lévő lítium-kitermelési tervekkel és egy sines-i zöld hidrogén megaprojekttel kapcsolatos.

Portugál sajtóhírek szerint a razzia előtt nem sokkal a miniszterelnök felkereste rezidenciáján az ország államfőjét, Marcelo Rebelo de Sousát, ám nem tudni, hogy miről beszéltek. Annyi biztos csak, hogy a következő ember, akit Costa távozása után az államfő magához kéretett, Lucília Gago, az ország legfőbb ügyésze volt. 

A hvg.hu emlékeztetett, António Costa 2015 óta vezeti Portugáliát, korábban egy baloldali pártok által támogatott, kisebbségi kormányt vezetve a turizmus felpörgetésével húzta ki országát egy évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetből. Részben ennek is köszönhette, hogy 2019-ben újraválasztották, majd megnyerte a 2022-ben tartott előrehozott választásokat is. Utóbbin pártja váratlanul abszolút többséget szerzett a parlamentben. A győzelem mértéke ellenére az új Costa-kormány működését lépésről lépésre botrányok kísérik, az elmúlt másfél évben a kormányából több mint egy tucatnyian kényszerültek távozni különböző okokból kifolyólag.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.