Egyelőre senki nem vállalja a hét Gázában rekedt magyar kimenekítését

  • narancs.hu
  • 2023. november 7.

Külpol

Nagyjából 40 kilométert kellene megtenniük az egyiptomi határig.

Jelenleg hét magyar állampolgár tartózkodik a Gázai övezetben, akiknek egy 40 kilométeres utat kellene megtenniük, hogy Egyiptom felé át tudják lépni a határt, a biztonsági helyzetre és az üzemanyaghiányra való tekintettel azonban lehetetlen kocsit találni, ami vállalná, vagy ami teljesíteni tudná ezt az utat – értesült diplomáciai forrásokból az ATV.

A csatorna információi szert a hét személy között van egy testvérpár gyerekekkel, egy nagybácsival és további hozzátartozókkal. Az érintett magyarok a legveszélyesebbnek tartott városrészekben vannak, a Gázai övezet északi részén.

„Ahogy mindennap, ma is beszéltünk velük telefonon és azt tudom mondani, hogy épségben vannak” – nyilatkozta a televíziónak Paczolay Máté külügyi szóvivő, hozzátéve, továbbra is azon dolgoznak, hogy az övezet déli részére juttassák őket, hogy Egyiptom felé át tudják lépni a határt. A szóvivő úgy fogalmazott: „Ez lényegében egy 35-40 km-es útszakasz, amit meg kellene tenniük, de 

a biztonsági helyzetre és az üzemanyaghiányra való tekintettel, egyelőre lehetetlenség kocsit találni, ami vállalná, vagy ami teljesíteni tudná ezt az utat”. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint kedden több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatta el a Gázai övezetet az egyiptomi határnál található rafahi határátkelőn át.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk