Bevezetik a négynapos munkahetet Belgiumban

  • narancs.hu
  • 2022. február 15.

Külpol

Ettől függetlenül a heti munkaidő ugyanenúgy 38 órás marad.

Munkaügyi reformokat fogadott el az Alex De Croo vezette belga, többpárti koalíciós kormány, amelynek részeként bevezették a négynapos munkahetet – szúrta ki a Hvg.hu az Euronewson. Mint írják, a döntések arra is kiterjedtek, hogy munkaidőn túl nem lehet munkaügyekkel zaklatni az embereket, így a dolgozók nyugodtan kikapcsolhatják telefonjaikat és nem kell e-mailekre válaszolniuk, nem kötelezheti őket erre a főnökük.

A lap emlékeztet: kezdetben a munkavállalók maguk dönthetnek az új munkarendről. Ha a négynapos munkahetet választják, hat hónapig lesz érvényes a döntésük, de eközben sem lesz kötelező minden héten öt helyett négy napot dolgozni. Ezután lehetőséget kapnak, hogy értékeljék a tapasztalataikat, és szabadon visszatérhetnek az ötnapos munkahétre, ha szeretnének. Az új szabályozás értelmében a jelenlegi, 38 órát lehet öt helyett négy nap alatt teljesíteni.

A cikk szerint a szabályozás egyik fő célja, hogy javuljon az emberek munkahelyi és magánéleti egyensúlya, valamint több időt tölthessenek a gyerekeikkel. A miniszterelnök szerint két nehéz év után ez egy innovatív gazdasági lépés, amely egy digitálisabb és fenntarthatóbb jövőt vetít elő.

A lap hozzáteszi: az intézkedés részeként a szerződéses munkavállalók (mint például az ételfutárok) jogait is bővítik, pontosítva, hogy ki minősül teljesállású munkavállalónak, valamint biztosítást nyújtva munkaköri balesetek esetére.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!