Biden idén sem hívta meg Magyarországot és Törökországot a demokráciacsúcsra

  • narancs.hu
  • 2023. március 24.

Külpol

Sajtóértesülések szerint ez a törökországi és magyarországi demokrácia visszaesésével kapcsolatos aggodalmat tükrözi.

Sem Magyarország, sem Törökország nem lesz ott jövő héten azon a demokráciacsúcson, amelyet az Egyesült Államok rendez március végén – írja a Foreign Policy értesüléseire hivatkozva a 24.hu.

A külügyi szaklap szerint a két NATO-tag meghívásának elmulasztása, amelynek tényét három amerikai tisztviselő is megerősítette,

a törökországi és magyarországi demokrácia visszaesésével kapcsolatos növekvő aggodalmat tükrözi.

A Foreign Policy arra is felhívja a figyelmet, hogy a mostani helyzet valószínűleg tovább gerjeszti majd a feszültséget Washington és Budapest, illetve Ankara között, valamint növelni fogja a távolságot a két ország és a többi NATO-tag, valamint az Európai Unió között is

Magyarország és Törökország 2021-ben sem kapott meghívást a Joe Biden amerikai elnök által összehívott demokráciacsúcsra, pedig akkor is mintegy 110 ország tanácskozott. A meghívottak listáján 2021-ben Oroszország és Kína sem szerepelt, viszont ott volt például Tajvan.

A március 28-a és 30-a között meghirdetett csúcstalálkozót részben személyesen, részben virtuálisan rendezik, és a szervezők között az USA mellett ott van Dél-Korea, Hollandia és Zambia is. A csúcson – ahogy a korábbi években is – a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó.

A Telex felidézte, Szijjártó Péter a másfél évvel ezelőtti találkozóval kapcsolatban úgy nyilatkozott: „Nem szorulunk rá, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk