Biden nem bánta meg az afganisztáni csapatkivonást

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 11.

Külpol

A tálibok gyorsan nyomulnak előre, a kormányerők alig tanúsítanak ellenállást.

Afganisztánban a tálibok újabb tartományi székhelyet vontak ellenőrzésük alá

 A radikális iszlamista tálibok kedd éjjel elfoglalták az északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány székhelyét, Faizábádot - közölte újságírókkal a tartományi tanács egyik tagja.

Zabihullah Attik elmondta, hogy több napja folytak a harcok a biztonsági erők és a tálibok között, és az előbbiek végül a közeli kerületekbe vonultak vissza.

Faizábád a kilencedik tartományi székhely, amelyet a kabuli kormány ellen harcoló tálibok elfoglaltak, kevesebb mint egy nappal az ország nyugati felében található Faráh tartomány azonos nevű székhelye után.

A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket.

Mindeközben kedden Joe Biden amerikai elnök leszögezte: az afgánoknak maguknak kell megvívni harcukat az országuk feletti ellenőrzésért, és összefogásra szólította fel az ázsiai ország vezetőit. Hozzátette azt is, hogy nem bánta meg a csapatkivonásról szóló döntést.

Az Egyesült Államok mindazonáltal továbbra is biztonsági segítséget nyújt majd az afgán erőknek - fogalmazott az elnök.

Ugyanekkor Kabulban Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a helyi milíciák segítségét fogja kérni a radikálisok elleni harcban.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa aggodalmának adott hangot a radikálisok előrenyomulása miatt.

"Az emberek jogosan tartanak attól, hogy a tálibok hatalomra kerülésével az emberi jogok terén az elmúlt két évtized során elért eredmények szertefoszlanak" - jelentette ki. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk