Biden nem érzi, hogy bárki megkérdőjelezné az USA hitelességét

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 21.

Külpol

Az elnök szerint az afganisztáni kimenekítési műveletet lesz még idő kritizálni, egyelőre azonban a feladatra koncentrál. 

Meglehetősen nehéz a civilek ezreinek kimenekítése Afganisztánból, azonban a repülőtéri káosz ellenére az Egyesült Államok szövetségesei nem kérdőjelezik meg Washington hitelességét - mondta péntekenJoe Biden amerikai elnök, hozzátéve, hogy erről a NATO-országok vezetőivel folytatott tárgyalásai során győződött meg.

"Nem láttam, hogy szövetségeseink közül valaki kétségbe vonta volna a hitelességünket" - közölte Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Megígérte emellett, hogy minden hazatérni kívánó, Afganisztánban rekedt amerikai állampolgárt kimenekítenek. "Hadd mondjam el egyértelműen: minden amerikait hazajuttatunk, aki haza akar jönni. A hadsereg főparancsnokaként megígérhetem, hogy minden szükséges erőforrást mozgósítok" - fogalmazott.

Az Egyesült Államok csütörtökön 5700, augusztus 14. óta 13 ezer embert evakuált Afganisztánból.

Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy biztonságosan kijuttassa az országból helyi szövetségeseit és partnereit, akik veszélybe kerülhetnek amiatt, hogy korábban az amerikaiaknak dolgoztak. "Az Egyesült Államok kitart azon kötelezettsége mellett, amelyet ezen emberek felé vállalt, és ebbe más, sérülékeny helyzetben lévő afgánok is beletartoznak, például a női vezetők vagy az újságírók" - emelte ki.

Az elnök arról is beszámolt, hogy állandó kapcsolatban állnak a tálibokkal, hogy biztosítsák a civilek biztonságos bejutását a repülőtérre. Elmondása szerint egyelőre nincs jele annak, hogy az iszlamista fegyveresek akadályoznák az amerikaiak eljutását a légikikötőbe. Az Egyesült Államok világossá tette, hogy amennyiben támadás éri az amerikai erőket, vagy megzavarják a repülőtéri műveleteket, "gyors és erőteljes válaszra" számíthatnak.

"Az elmúlt hét szívszorító volt" - jelentette ki az elnök, a nemzetközi sajtót is bejárt képsorokra utalva, amelyeken kétségbeesett, pánikszerűen menekülő emberek láthatók. "Ez teljesen érthető. Félnek. Szomorúak. Bizonytalanok, hogy mi történik ezután. Nem hiszem, hogy bárki, aki látta ezeket a képeket, nem érzi az emberi fájdalmat" - tette hozzá.

Biden a kimenekítéssel kapcsolatos kritikákra úgy reagált: "bőven lesz idő kritizálni és bírálni ezt a műveletet", de egyelőre"a feladat elvégzésére" koncentrál.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.