Kínai autópályaépítők ellen hajtottak végre öngyilkos merényletet Pakisztánban

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 21.

Külpol

Feltehetően az Afganisztánnal határos tartományban tevékenykedő pakisztáni tálibok voltak az elkövetők.

Egy kínai autókonvoj volt a célpontja annak az öngyilkos merényletnek, melyet Pakisztán déli részén hajtottak végre – számolt be róla az MTI. A merénylet pénteken történt az Afganisztánnal határos Beludzsisztán tartományban, és a „Gwadar East Bay Expressway” nevű nagyszabású autópálya-építési projekt volt a célpontja. A projekt keretében Gvádar kikötővárost a Karacsiba vezető autóúttal összekötő hatsávos gyorsforgalmi út épül kínai befektetésből. A kínai állam több mint 65 milliárd dollárral vesz részt Pakisztánban különféle infrastruktúra-fejlesztési projektekben.

A pénteki merénylet már nem az első támadás volt kínai munkások ellen. Júliusban, Pakisztán északi részén egy kínai részvétellel épülő gát közelében egy munkásokat szállító busz volt öngyilkos merénylet célpontja. Abban a támadásban 13 ember vesztette életét, köztük kilenc kínai állampolgár. A pénteki beludzsisztáni merényletben két helyi gyerek meghalt, többen megsebesültek, köztük egy kínai állampolgár – közölte szombaton a pakisztáni kínai nagykövetség.

A pakisztáni külügyminiszter közlése szerint a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű szélsőséges iszlamista szervezet követhette el a pénteki merényletet. A TTP tagadta a Reuters hírügynökségnek, hogy köze volna a támadáshoz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

GULYÁS GERGELY NEGYEDIK HULLÁM

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANFőparancsnok: a magyar honvédség 78 embert mentett ki Kabulból

Főparancsnok: a magyar honvédség 78 embert mentett ki Kabulból

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk