Biden népirtásnak nevezte az oroszok ukránok elleni akcióit

  • narancs.hu
  • 2022. április 13.

Külpol

Először használt ilyen erős szavakat az amerikai elnök. 

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt kedden egy iowai üzem látogatásán, hogy Oroszország népirtást hajt végre Ukrajnában, és később a reptéren is kiállt nyilatkozata mellett – írja a Reuters

Biden már korábban is háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, kedden azonban a üzemanyagárakról beszélve azt mondta, az, hogy az emberek meg tudják-e tankolni az autóikat, nem attól kellene, hogy függjön, hogy "egy diktátor egy fél világgal arrébb hadat üzen és népirtást követ el". 

Később, amikor a reptéren újságírók rákérdeztek a szóhasználatára, Biden azt mondta:

"Igen, népirtásnak neveztem, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy Putyin megpróbálja eltörölni az ukránság gondolatát, és egyre több a bizonyíték."

Hozzátette, majd a nemzetközi jogászok eldöntik, hogy ez tényleg annak minősül-e, de neki egész biztosan annak tűnik.

Biden nyilatkozata után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren azt írta, "igaz szavak egy igazi vezetőtől", és hogy a dolgok nevén nevezése létfontosságú, hogy szembe tudjanak szállni a gonosszal. Zelenszkij emellett megköszönte az eddig kapott amerikai segítséget, és további nehézfegyverzetet kért. 

Mint arról korábban beszámoltunk, több száz meggyilkolt civil holttestét találták meg az ukrán erők Bucsában, miután onnan az oroszok alakulatok kivonultak, egy részüket hátrakötött kézzel ölték meg. Beszámolók szerint 330-340 holttestet gyűjtöttek össze a településen, köztük gyerekekét is, és kínzás nyomait is megtalálták. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk