Több száz meggyilkolt civil holttestét találták Bucsában az oroszok kivonulása után

  • narancs.hu
  • 2022. április 3.

Külpol

A polgármester szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok. Európai vezetők újabb szankciókat ígérnek.

Utcákon heverő civilek holttestei láthatók azokon a fotókon, amelyeket a Kyiv Independent tett közzé a Kijevhez közeli Bucsa városából, ahonnan kivonultak az orosz erők. Házak előtt, házak udvarán, utcákon, úttesten fekszenek a halottak, akik közül némelyiknek hátra van kötve a keze. A lap szerint az oroszok szervezett gyilkosságokat hajtottak végre; különösen a férfiakra vadásztak. Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, sajtójelentések szerint kivégezték a férfiakat, a városban egy tömegsírban 280 férfi holttestét találták meg. A Kyiv Independent cikke arról tesz említést, hogy Irpinyben is civileket gyilkoltak az oroszok, Kijev megyében pedig szintén a polgári lakosságot lőtték. A Sky News is olyan videót tett közze, amelyen utcákon heverő holttesteket látni. 

Anatolij Fedoruk, Bucsa polgármestere szerint több mint 300 lakost öltek meg az oroszok - írja a Telex. A hírportál az AP nyomán idéz egy bucsai lakost, aki azt mondta: „Ezek az emberek csak sétáltak, és ők (az orosz katonák) minden ok nélkül lelőtték őket. Bumm!” 

Mészárlásnak nevezte a Bucsában történteket az Európai Tanács elnöke, és újabb szankciókat helyezett kilátásba. Charles Michel mészárlásnak nevezte a városban történteket. Közölte: az EU válaszul szankciókat fog bevezetni, és segít felhasználható bizonyítékokat gyűjteni a nemzetközi bíróságnak.

Lizz Truss brit külügyminiszter szerint „háborús bűnökként kell kivizsgálni” a civilek elleni támadásokat Ukrajnában. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke független vizsgálóbizottság azonnali felállítását sürgette, hogy felelősségre vonhassák a háborús bűnök elkövetőit.

Az oroszok egyébként tagadják, hogy civileket gyilkoltak volna Bucsában.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk