Bocsánatot kért az ausztrál kormányfő, amiért nyaralni ment, miközben Ausztrália lángokban állt

  • narancs.hu
  • 2019. december 22.

Külpol

"Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!" – kiabálták lakása előtt diáktüntetők.

Visszatértem szabadságomról, és tudom, hogy a nyaralásom nagy nyugtalanságot okozott. Akiket megbántottam, azoktól bocsánatot kérek" – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki tegnap este tért vissza nyaralásából, mert szabadsága nagy felháborodást keltett a lakosság körében. Ausztráliában ugyanis az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak, az országban pedig 41 fokos hőség tombol.

Morrison távolléte miatt a canberrai kormányfői hivatalt is éles bírálatok érték, mert nem árulták el, hogy az országot sújtó természeti katasztrófa közepette hol tartózkodik a miniszterelnök. Morrison sydney-i házánál diáktüntetés is volt emiatt. "Kösz a nagy semmit, és jó nyaralást Hawaiin!" - hangzott el a tüntetésről készült élő közvetítésben a közösségi médiában.

Ausztrália történetének legforróbb hetét rögzítették a meteorológusok a kontinensnyi országban. Szerdán 41,9 fokot mértek, csütörtökön pedig 41 fokot mutatotta hőmérő. A konzervatív Scott Morrison kormánya sokat bírált klímapolitikáját is védelmébe vette, aláhúzva, hogy senki sem vitatja, hogy a világ extrém időjárási jelenségei és a klímaváltozás közötti kapcsolatot, de aki azt sugallja, hogy egy konkrét tűzeset is a globális klímaváltozás miatt van, az szerinte nem hiteles. Scott Morrison szerint a tüzeket sok tényező közösen okozza, és a klímaváltozás csak egy ezek közül. Kijelentette, hogy kormánya cselekszik és cselekedni is fog ez ellen, de nem fog pánikba esni, mert annak semmi haszna nem lenne.

Ausztrália keleti részét súlyos aszály sújtja, és a bozóttüzek ezúttal a szokásosnál két hónappal korábban lobbantak lángra. Új-Dél-Walesben 800 ház semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége. A lángokban két tűzoltó is halálát lelte a napokban.

MTI

Figyelmébe ajánljuk