Így mérgezi meg Putyin a nyugati demokráciákat

Külpol

Gyűlnek a bizonyítékok, csak épp az nem látszik jól, hogyan szállhatnak szembe a demokráciák a dezinformációval és az informatikai hadviseléssel. Ízelítő a karácsonyi duplaszámból.

A dezinformációs műveletekben legfeljebb a terjesztés technológiája új, az ún. „aktív intézkedések” és ezeken belül is a megtévesztő vagy teljesen hamis információk népszerűsítése már a hidegháború alatt a KGB eszköztárának része volt.

Az Operation Infektion (Fertőzés Hadművelet) kódnéven ismertté vált akció során például a szovjet és keletnémet szolgálatok a 80-as években azt hitették el sokakkal, hogy az AIDS az Egyesült Államok által kifejlesztett biológiai fegyver, amelyet Amerika fekete és homoszexuális lakosain teszteltek. Ez az eredetileg egy indiai lapban elhelyezett álhír végül amerikai országos híradókba is bekerült, az Egyesült Államok afrikai kapcsolatait pedig évekig mérgezte. (...)

Putyin és Orbán

Putyin boldog karácsonyt kíván

 

Az internet a manipulációknak új felületet adott, megkönnyítve azok terjesztését, a KGB különböző utódszervei pedig minden jel szerint élnek is ezzel. Az mára már közismert, hogy a Facebookon és a Twitteren álhíreket terjesztenek, a washingtoni Atlantic Council think tank idén nyáron kiadott jelentése azonban ennél is kiterjedtebb műveletekre derített fényt.

Az általuk Secondary Infektion (Másodlagos Fertőzés) néven említett program a hidegháborús elődöt követi abban az értelemben, hogy célja a manipulált információk eljuttatása hiteles forrásokba. Manapság ehhez a Redditen, a Mediumon és más, kevéssé védett oldalakon helyeznek el bejegyzéseket, ezek visszhangját aztán Oroszországból irányított Facebook-accountokkal mesterségesen felerősítik, amivel a főáramú média figyelmét igyekeznek felkelteni.

Az Atlantic Council által leleplezett esetekben a cél nem lehetett más, mint a nyugati világ megosztása, a zavarkeltés, illetve konfliktusok szítása különösen a NATO tagállamai között. Az egyik alkalommal például egy hamis Twitter-bejegyzéssel azt a látszatot keltették, mintha Marco Rubio floridai szenátor a brit titkosszolgálatokat vádolná azzal, hogy be akarnak avatkozni az amerikai félidős választásokba. Josep Borrell akkori spanyol külügyminiszter (jelenleg az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője) nevében pedig olyan levelet hamisítottak, melyben egy Boris Johnson elleni merénylet állítólagos tervéről számol be.

A teljes cikket a Magyar Narancs karácsonyi duplaszámában találja. További eseteket sorolunk fel, amelyek bizonyítottan a moszkvai központból indultak és számos ország politikai és gazdasági életére voltak kihatással. Keresse a lapot az újságárusoknál vagy fizessen elő rá itt.

Karácsonyi rebellió

Nyomtatott újságot olvasni luxus. Nem annyiban áll csak, hogy végig görgetsz a harsány címeken, s adott esetben rákattintasz egy tízmondatos közlésre. Ajándékozz magadnak és környezetednek némi könnyen elérhető luxust a Magyar Narancs karácsonyi dupla számával!

Mert az tele van minden jóval, de főként egy rakás át- és továbbgondolásra érdemes újságcikkel.

  • Vitray Tamás életműinterjújában a holocausttól jutunk el a népszerűség csúcsaiig, és hetvenes évek budapesti éjszakájának erotikájáig.
  • Kitudhatjuk az ellenzék mélyen őrzött, vagy éppen ellenkezőleg napnál is világosabb titkait.
  • S módunk nyílik megismerkedni a Putyilov gyár trolljaival: így dolgoznak Putyin elvtárs seregei.
  • Nem mellesleg azt is megtudjuk, hogy mi vár Németországra Angela Merkel után.
  • Tekintsük át együtt a magyar ifjúságügy helyzetét, s ha már itt tartunk, az sem piskóta, amit Tamás Gáspár Miklós le mer írni a mai fiatalokról szóló esszéjében: ilyet a múlt század hatvanas éveinek galeri- és farmernadrág-vitája óta biztosan nem olvastunk!

Olyan emberek adtak interjút a karácsonyi Magyar Narancsnak, mint Komoróczy Géza, aki a birodalmak bukásáról értekezikJohn Savage meg arról, hogy milyen volt szőkesége. Babarczy Eszter, Stephen Fry, Bujdosó János vagy éppenséggel Vattay Gábor fizikus is elmondja a magét. Lapozzon bele velünk a New York Times lamúrrovatába!

És ha folytatnánk ezt a felsorolást, soha nem érnénk a lap aljára: amit felsoroltunk, az csak a jéghegy csúcsa. Egyáltalán, vegyen pár karácsonyi Magyar Narancsot magának és a szeretteinek, mert a gondolkodás, a kényelem, az odafigyelés manapság a legnagyobb luxus!

 

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk