Bomba is robbant a Horvátországban lezuhant drónon

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. március 13.

Külpol

A horvát védelmi miniszter szerint ez nem felderítő repülőgép volt.

A szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg annak a drónnak a roncsai között, amely lezuhant Zágrábban – közölte Mario Banozic védelmi miniszter vasárnap.

A robbanószerkezet darabjait a csütörtök este lezuhant pilóta nélküli repülőgépnek a roncsai közül, a becsapódás helyszínén, keletkezett háromméteres kráterből emelték ki. Banozic szerint nem felderítő repülőgépről van szó.

„Az elemzés után meg tudjuk mondani, mi volt a küldetése. A bombát repülőgépeken használják” – mondta a miniszter.

 Hozzátette: a repülőszerkezet szovjet gyártmányú, de még mindig kérdéses, orosz vagy ukrán oldalról érkezett-e. A becsapódás helyszíne jelenleg biztonságos, a roncsokat eltakarították. Újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a bomba felrobbant, de még nem tudják mikor, a becsapódás előtt vagy utána.

Találtak egy sérült feketedobozt is, amelyből várhatóan kinyerhetik a repülési adatokat. „Ezt összehasonlítjuk azokkal a vizsgálatokkal, amelyet közösen végzünk a NATO-tagállamokkal, és a radarképek alapján rekonstruálhatjuk, pontosan honnét érkezett a drón” – húzta alá Banozic.

A pilóta nélküli repülőgép csütörtökön este 23 óra után néhány perccel, egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a Jarun-tó térségében. A területet még az éjjel lezárták. Személyi sérülés nem történt, károk a környéken parkoló gépkocsikban keletkeztek.

A horvát kormány nem érti, hogy a Magyarország fölött is átrepült drónt miért nem lőtte le a magyar légierő, vagy legalább miért nem szólt, hogy mi közelít:

Leadkép: horvát rendőrök vizsgálják a területet, ahol lezuhant a drón Zágráb közelében. Fotó: MTI/AP/Darko Bandi

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk