Vasárnapig 2187 mariupoli halt meg a támadásokban

  • narancs.hu
  • 2022. március 13.

Külpol

A már megszállt Herszonban elterjedt a hír, népszavazást tartanának az oroszok új köztársaság alakításáról. A helyiek válaszul tüntettek a megszállók ellen.

A dél-ukrajnai kikötőváros, Mariupol polgármesteri hivatala vasárnap bejelentette, hogy az orosz támadás kezdete óta 2187 mariupoli lakos halt meg. Legutóbb csütörtökön számoltak be az elesettekről, akkor 1200 emberről szólt a közlemény. 

„A megszállók cinikusan és szándékosan lakóépületeket, sűrűn lakott övezeteket támadnak, gyermekkórházakat és városi infrastruktúrákat rombolnak le” – írta Telegram-csatornáján az ottani önkormányzat.

 A hivatal szerint a 400 ezer lakosú város utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel, nincs áram-, vízszolgáltatás és fűtés, szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás. A 444 a Vöröskereszt információjára hivatkozva írja,  az emberek úgy szereznek vizet, hogy megcsapolják a központi fűtések radiátorjait.

 

Ukrajnai h?bor?

 
Mariupol, 2022. március 13-án fentről. Fotó:  MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
 

 

Vasárnap délben Vologyimir Zelenszkij elnök arról beszélt, hogy órákon belül megérkezik a humanitárius segítség a városba.

Az ukrán államfő azt is mondta, hogy humanitárius folyosókon keresztül eddig mintegy 125 000 embert mentettek ki a konfliktusövezetekből, de Mariupolban 400 ezer ember maradt kétségbeejtő helyzetben.

Az orosz hadsereg által elfoglalt nagyobb városban, Herszonban a hírek szerint népszavazást szeretne tartani a megszálló hatalom, hogy így jöjjön létre új, Ukrajnától leváló „népköztársaság”.

A herszoniak a hír hallatán tüntetni kezdtek. Nyilvánosságra került erről egy videó, amelyen az látszik, sorban vonuló orosz katonai járművek között menetelnek a tüntetők, megszállóknak és fasisztáknak nevezik az orosz katonákat. A viden végén figyelmeztető lövéseket lehet hallani – írja a 444. Az MTI arról számol be, hogy a tömeg ukrán zászlók alatt gyűlt össze a városközpontban az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálon közzétett fotók szerint, és az orosz katonák nem avatkoztak be.

A lengyel–ukrán határtól 70 kilométerre lévő Lviv polgármestere, Andrij Szadovij a BBC-nek nyilatkozva vasárnap arról beszélt, hogy  a városba több mint 200 ezer menekült érkezett. Segítséget kért a menekülteknek, és golyóálló mellényeket, sisakokat kért az ukrán hadseregnek. „Szükségünk van a légtér lezárására, szükségünk van katonai felszerelésre... Még ma döntésre van szükségünk. Ma van szükségünk golyóálló mellényekre, nem holnap. Holnap az orosz rakéták célba érnek az Európai Unióban” – mondta a polgármester.

Utalt arra, hogy vasárnap reggel az oroszok rakétákkal lőtték a város közelében a Nemzetközi Békefenntartó és Biztonsági Központ (ICPS) támaszpontját. 35 ember meghalt, 134 megsebesült. Ez volt az első nagyobb támadás, ami Ukrajna nyugati részét érte.

Ukrajnai h?bor?

 
Malin város megrongálódott ortodox temploma szombaton.  Fotó: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopez
 

Az orosz csapatok azt is megakadályozzák, hogy ortodox papok kísérjék el az élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányt. Vasárnap megpróbálták keleti irányból elvágni a fővárost – közölte az ukrán vezérkari főnökség. Az orosz egységek átlépték a Brovari és Boriszpil (ez utóbbi településen található Kijev nemzetközi repülőtere) elővárosok felé vezető E95 útvonalat, közben a várostól észak-nyugatra és északkeletre szintén előrenyomulásra készülnek az orosz erők.

A kijevi vezérkari főnökség szerint az orosz hadsereg tartalékosokat is küld Ukrajnába. Azok az erők, amelyek korábban az Azerbajdzsánba ékelődött, örmények lakta Hegyi-Karabahban teljesítettek békefenntartói szolgálatot, most Ukrajna felé tartanak – közölték. Kijevi illetékesek szerint állítólag szíriai és szerbiai zsoldosok is harcolnak az orosz fél oldalán – közölte szintén az MTI.

Az Irpinyben megölt amerikai újságíró, Brent Renaud úgy halt meg, hogy kollégájával és egy helybelivel a Kijevtől 20 kilométerre lévő Irpinyben vasárnap délben autóval haladtak a városban. Brent társa és az ukrán kísérő is megsebesült – közli az MTI Danyilo Sapovalovra, az áldozatokat ellátó orvosra hivatkozva.

A francia AFP hírügynökség szerint bár az ukrán hatóságok az oroszokat vádolták meg az újságíró megölésével, a lövések eredetét nem sikerült tisztázni. 

Cliff Levy, a New York Times főszerkesztő-helyettese Twitter-oldalán részvétét fejezte ki az újságíró halála miatt, és közölte, hogy az 50 éves Brend Renaud fotóriporter és rendező korábban (legutóbb 2015-ben) dolgozott a lapnak, de nem tudósította az újságot Ukrajnából.

Brent Renaud a február 24. óta tartó háború első külföldi újságíró áldozata.

Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva. Peszkov Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította, hogy Putyin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetések során azt mondta, hogy nem ellenzi a Zelenszkijjel történő találkozót.

„Többször elmondtuk, hogy senki sem zárta ki a Vlagyimir Putyin és a Zelenszkij elnök közötti találkozó lehetőségét. De meg kell értenünk, hogy mi legyen ennek a találkozónak az eredménye, és hogy mit fognak megvitatni rajta” – mondta a szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az orosz fél valóban kifejezte-e készségét egy feltételekhez nem kötött találkozóra.

Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja, az alsóház külügyi bizottságának alelnöke az RT televíziónak azt mondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely személyes várakozása szerint „az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat”.

Az orosz-ukrán tárgyalásoknak eddig három fordulóját tartották meg Fehéroroszországban és online továbbra is kapcsolatban állnak egymással. Ezek egyik fél számára sem hozták meg azt általuk várt eredményt, ugyanakkor egyik oldal sem zárkózott el a folytatás elől. Mindkét fél pozitív fejleményekről szólt a bekerített ukrán városokból kivezető humanitárius folyosók kérdésében.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatban úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet, és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt, hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt. Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk