Boris Johnson a vakációját megszakítva tért vissza Londonba

Külpol

Úgy tűnik, reménykedik a visszatérésben Liz Truss lemondása után.

Lizz Truss lemondása után Boris Johnson hamar jelezte, indulna a pártelnöki posztért, sőt mint kiderült, rögtön meg is szakította karibi vakációját, és szombaton visszatért Londonba. 

És bár a pénteken ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek többsége nem szeretné, ha Boris Johnson volt miniszterelnök visszatérne a kormányfői tisztségbe, az elemzések szerint a neve ott van a három legesélyesebb induló között.

Három tory politikusnak – Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszternek, Boris Johnson volt miniszterelnöknek és Penny Mordaunt egykori védelmi miniszternek – lehet reális esélye az eddigi pártvezető, Liz Truss miniszterelnök csütörtöki lemondásával kezdődött, legkésőbb jövő pénteken befejeződő vezetőválasztási versengés megnyerésére. A párt új vezetője lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke. Az új pártvezető megszavazásának határideje jövő péntek, így legkésőbb október 28-án új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak.

Rishi Sunak szombatra elsőként összegyűjtötte a minimálisan szükséges frakciótámogatást ahhoz, hogy jelöltként indulhasson a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében (minimálisan száz alsóházi tory frakciótag támogatás szükséges ehhez).

A közszolgálati  BBC vezette listán – amely azokat a frakciótagokat tünteti fel, akik nyilvánosan jelezték, hogy melyik potenciális jelölt mögé sorakoznak fel – szombaton 102 olyan képviselő neve szerepelt, aki Sunak indulását támogatja. A BBC szombati összesítése szerint eddig 46 konzervatív alsóházi képviselő jelentette be nyilvánosan, hogy Boris Johnson indulását támogatja, Penny Mordaun mögött egyelőre 21 frakciótag áll.

A szabályok alapján hétfő délutánig lehet jelentkezni a Konzervatív Párt vezetői tisztségére, és azok juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának a támogatását elnyerik. Tehát az új kormányfő kiléte már hétfőn kiderülhet, amennyiben csak egy jelentkezőnek sikerülne száz frakciótag támogatását megszerezni – ebben az esetben nem lenne szükség a párttagság szavazására. A 357 fős frakciólétszám egyébként legfeljebb három jelölt részvételét teszi lehetővé a vezetőválasztási folyamatban. Ha az egyik jelölt mögött 158 vagy ennél több frakciótag felsorakozik, akkor csak két jelölt indulása lehetséges, mivel a harmadik már nem tud legalább száz támogatót szerezni.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk