Börtönből házi őrizetbe került Prataszevics és barátnője

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 25.

Külpol

Minszkben, két külön lakásban tartózkodnak.

A belarusz hatóságok a börtönből házi őrizetbe szállították Raman Prataszevics ellenzéki újságírót és barátnőjét, az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát - közölte a BBC orosz nyelvű adása pénteken.

Az újságíró apja, Dzmitrij Prataszevics a televízónak elmondta, fia és barátnője Minszkben, két külön lakásban tartózkodnak.

"Még mindig a hatóságok teljes felügyelete alatt állnak, nem ejtették az ellenük szóló vádakat" - jelentette ki, és hozzátette, hogy semmiféle tájékoztatást nem kaptak Prataszevics állapotára vonatkozóan.

A házi őrizetről szóló hírt megerősítette Szapega mostohaapja, Szergej Dugyics és a nő ügyvédje, Anton Gasinszki is, hozzátéve, hogy Szapegával a szülei csütörtökön találkoztak egy étteremben.

A belarusz hatóságok egyelőre nem kommentálták a BBC értesülését.

Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki vezető üdvözölte a hírt, de hangsúlyozta: ez nem jelenti az ügy végét.

"A házi őrizet nem jelent szabadságot, még mindig vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik. Ez pedig annyit jelent, hogy továbbra is túszok" - jelentette ki. Hozzátette, hogy kapcsolatban állnak a pár családtagjaival.

A fehérorosz belarusz hatóságok május 23-án vették őrizetbe Prataszevicset, az országban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét és barátnőjét, miután bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát, amelyen utaztak.

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta a Lukasenka-rezsim ellen.

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben.