Börtönbüntetésre ítéltek két orosz költőt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 28.

Külpol

Verseket olvastak fel háborúellenes rendezvényen, ezért 5 és fél, illetve 7 év jár a bíróság szerint.

Egy moszkvai bíróság csütörtökön öt és fél, illetve hét év börtönbüntetésre ítélt két orosz költőt, mert a hatóságok megítélése szerint gyűlöletkeltő verset olvastak fel tavaly egy háborúellenes rendezvényen.

A költők: Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe.

A két fiatalt 2022 szeptemberében vették őrizetbe, miután részt vettek egy nyilvános felolvasáson Moszkvában a Triumfalnaja téren, Vlagyimir Majakovszkij költő emlékművének közelében, amely a szovjet idők óta a máskéntgondolkodók találkozóhelye. A felolvasáson Kamardin az Ölj meg, milicista! című versét szavalta el, amely a bíróság megítélése szerint ellenséges hangvételű a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben.

Másnap őrizetbe vették egy házkutatás során.

Állítása szerint a rendőrök megverték és egy súlyzóval megerőszakolták.

A két költő ellen eredetileg gyűlöletkeltés címén indítottak eljárást. A vád később kiegészült „az állam biztonsága elleni tevékenység elkövetésére való nyilvános felhívással”.

„Nem vagyok hős, és az, hogy börtönbe kerüljek azért, amit gondolok, soha nem szerepelt a terveim között” – mondta Kamardin a bíróságon a támogatói által a Telegramra feltöltött utolsó beszédében. Egyben könyörgött a bírónak, hogy engedje „haza”, cserébe megígérte, hogy „távol tartja magát minden kényes témától”.

Idén májusban a bíróság az ügy harmadik vádlottját, Nyikolaj Dajnekót négy év büntetőtáborban letöltendő büntetésre ítélte. Dajneko korábban bűnösnek vallotta magát, és egyezséget kötött a nyomozóhatósággal.

Artyom Kamardin és Jegor Sztovbe támogatói az ítélet ismertetésekor azt kiabálták, hogy „Szégyen!”. „Ez abszolút önkény” – kiáltott fel Kamardin apja, Jurij.

(Címlapképünkön: az orosz légierő gépei repülnek el Vlagyimir Majakovszkij szobra fölött Moszkvában a győzelem napi díszszemlén. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk