Botrányt okozott a Diadalívre felhúzott uniós zászló

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Külpol

Franciaország soros uniós elnökségét köszöntötték vele. A jobboldal szerint „megcsúfolta a francia nemzeti identitást”.

Két napig lehetett látni a párizsi Diadalíven az Európai Unió zászlaját, amely azt jelképezte, hogy Franciaország átveszi 2022 első félévében az Unió soros elnöki tisztségét Szlovéniától. 

Amikor a lobogót felhúzták, francia szélsőjobboldali politikusok azt mondták, ez a gesztus megcsúfolja a francia nemzeti identitást – idézi a Reuters beszámolóját a hvg.

A zászlót vasárnap levonták. 

Ezek után viszont az uniós ügyekért felelős francia államtitkárt, Clément Beaune-t a másik oldalról bírálták, mondván, engedett a szélsőjobb követelésének. „Semmiféle visszavonulásról nincs szó” – mondta az államtitkár, és elmagyarázta, eredetileg is az volt a terv, hogy a zászló két napig lesz a diadalíven.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren úgy tálalta a történteket, hogy győztek. „A kormány kénytelen volt levenni az uniós zászlót a Diadalívről. Köszönjük Franciaország és a köztársaság szerelmeseinek masszív hozzájárulását” – írta.

Franciaországban április 10-én elnökválasztást tartanak, a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje Marine Le Pen.

 

 

Leadkép: a párizsi diadalív. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.