Brazíliában berobbant a vírus, egyetlen nap alatt 1179-en haltak meg

  • narancs.hu
  • 2020. május 20.

Külpol

A populista elnök félvállról vette a járványt, korábban azt nyilatkozta, ez csak egy kis influenza.

Az amerikai kontonens legnépesebb régiójában valósággal berobbant a vírus, egyetlen nap alatt 1179-en hunytak el Brazíliában. A helyzetről beszámoló BBC szerint a halottak száma folyamatosan emelkedik, a vírus terjedése óta hétfőn hunytak el a legtöbben a közel 210 milliós országban.

A brit közszolgálati orgánum hírportálján megjegyzi, jelenleg Brazília a harmadik a legtöbb regisztrált fertőzöttet nyilván tartó országok listáján az Egyesült Államok és Oroszország után. Jelenleg több mint 250 ezer vírushordozóról tudnak a hatóságok, de a szám meredeken emelkedik. Eddig 16 ezren haltak meg.

Frissen ásott sírok egy Sao Pauló-i temetőben

Frissen ásott sírok egy Sao Pauló-i temetőben

Fotó: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra

A 2018-ban megválasztott populista, összeesküvés-elméletekben hívő elnök, Jair Bolsonaro már a kezdetek óta bagatellizálja a járványt. Korábban azt állította, hogy olyan, mint egy "kis influenza", nem kell tőle félni, sokkal inkább a gazdasági vissszaeséstől. Egy ideig nem is volt hajlandó maszkot sem viselni - bár az utóbbi időben már ő is felteszi nyilvános szereplésein.

A BBC megjegyzi, miután a központi hatalom nem igazán foglalkozik a válságkezeléssel, a helyi kormányzók próbálják fékezni a járvány terjedését. Bolsonaro hívei - akik többnyire a szegényebb és védtelenebb társadalmi rétegekből kerülnek ki - ráadásul hisznek az elnöknek, több alkalommal is tüntettek a helyi lezárások ellen, mi több, volt olyan alkalom, amikor az államfő is részt vett a megmozduláson.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.