Független vizsgálat indul, miként reagált a WHO a koronavírus-járványra

  • narancs.hu
  • 2020. május 19.

Külpol

Tisztázni kell az ENSZ-szervezet szerepét.

Határozatot fogadott el kedden az Egészségügyi Világszervezet 194 tagállama – közöttük az Egyesült Államok és Kína –, amely szerint független vizsgálatnak kell tisztáznia az ENSZ-szervezet reagálását a koronavírus-járványra.

A Genfből irányított virtuális WHO-közgyűlés második napján egyhangúlag elfogadott dokumentum szerint "minél előbb (...) el kell kezdeni a WHO által a világjárvánnyal szemben koordinált nemzetközi fellépés pártatlan, független és teljes körű felülvizsgálatának folyamatát", hogy "javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein".

A határozat szerint a koronavírus elleni minden új oltást és kezelést "globális prioritásként" olcsón elérhetővé kell tenni a világ számára. A határozat univerzális, megfelelő időben történő és méltányos hozzáférést és igazságos elosztást irányoz elő a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség elleni harchoz szükséges egészségügyi termékeket illetően.

A WHO tagállamai felszólították a gyógyszeripart és más, a kutatásban és fejlesztésben részt vevő cégeket, hogy a szabadalmaikat osszák meg és helyezzék közös alapba.

A SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberi kínai megjelenése óta több mint 4,82 millió embert fertőzött meg, több mint 318 ezer ember meghalt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. A vírus okozta Covid-19-betegségből közel 1,8 millióan gyógyultak fel.

Figyelmébe ajánljuk