Brit egészégügyi miniszter: két oltás nem elég, a három kitűnő védelmet nyújt

  • narancs.hu
  • 2021. december 19.

Külpol

Sajid Javid szerint ebben a járványban semmire nincs garancia. 

Két adag nem elegendő a koronavírus elleni oltásból, három dózis viszont már kitűnő védelmet nyújt – mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid hozzátette, a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által felvázolt legrosszabb eseti forgatókönyveket.

Javid a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azt mondta, hogy a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata Londonban a naponta újonnan kiszűrt fertőződések 80 százalékát, a más angliai térségekben azonosított új koronavírusos esetek 60 százalékát okozza. Mindenkinek óvatosan kell összeállítania karácsonyi programjait, de az egyéni döntéseken múlik, hogy az emberek részt vegyenek-e az idén karácsonyi partikon.

 
Boris Johnson brit miniszterelnök (j) és Sajid Javid brit egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2021. november 30-án. Johnson bejelentette, hogy január végéig minden jogosult brit felnőttnek felajánlják a koronavírus elleni oltás emlékeztető, hatáserősítő harmadik adagjának beadását.
Fotó: Tom Nicholson / MTI/AP/AFP pool
 

Javid nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e újabb korlátozásokat még karácsony előtt, és szerinte

ebben a járványban semmire nincs garancia.

Az Egyesült Királyság egészében a brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, szombat esti adatai alapján harmadik napja 90 ezer felett jár és egy hét alatt 44 százalékkal nőtt a koronavírus-tesztekkel naponta kiszűrt új fertőződéses esetek száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig folyamatosan csökken.

Sajid Javid szerint az már tudható, hogy az omikron vírusvariáns ellen két oltási adag nem nyújt megfelelő szintű védelmet, a három vakcinadózis viszont kitűnő hatékonysággal véd. Hozzátette, még mindig nem ismertek teljes részletességgel az omikron tulajdonságai. Ugyanakkor kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által rendszeresen felvázolt forgatókönyveket, amelyek között vannak nagyon rossz eseti – vagyis igazából nem valószerű – modellszámítások is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk