Célozgatnak Magyarország kizárására az EU-ból

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 20.

Külpol

A vitairatot, amely ezt hozza szóba, a német és a francia kormány terjesztette be.

Szakértők által készített hatvanoldalas vitairattal állítottak be a francia és a német kormány képviselői az EU Általános Ügyek Tanácsának ülésére kedden. A szövegben arról van szó, milyen menetrend szerint lehetne átalakítani és bővíteni az Európai Uniót, és megtalálni az eszközt a joguralommal hadilábon álló tagállamok kizárásához – írja a Válasz Online.

A cikk szerint az Európai Unió érdeke, hogy bővüljön, és hogy a balkáni országok, valamint az egykori szovjet tagköztársaságok inkább az EU-hoz közeledjenek, mint Oroszországhoz vagy Kínához. Ám az EU jelenlegi döntéshozatali rendszereiről kiderült, hogy nehézkesen működnek, főleg a központosított nagyhatalmakéhoz képest, és meglehet, hogy ha még 8-10 tagállam csatlakozik, a közös döntések még körülményesebben születnek meg. 

Arra is kitér a vitairat, hogy a szövetségnek olyan államok is a tagjai lettek, amelyek gyengítik demokratikus intézményeiket, és ha most jelentkeznének, már nem is lehetnének az EU tagjai, de ugyanúgy vétójoggal rendelkeznek, mint a többi állam.

„A jogsértések egy bizonyos szintje és ideje után nem maradhat egy ország az EU tagja”

– ilyen javaslat is szerepel a szövegben, és olyan is, hogy el kell venni a támogatást azoktól az országoktól, ahol nincs joguralom, és a hetes cikkely szerinti eljárást a jelenleginél komolyabb büntetési rendszerré kellene alakítani.

A példaként említett Lengyelország és Magyarország ellen hat, illetve öt éve folyik eljárás. Ezek végül elvileg azzal is járhatnak, hogy a két ország szavazati jogát megvonják, de a mostani szabályok alapján aligha jutnak el idáig. A vitairat szerint egy ilyen döntés meghozatalához elég lenne a tagállamok négyötödének szavazata.

A vitairat készítői többek között megszüntetnék a vétójogot a Tanácsban, bevezetve a többségi szavazást, javasolják, hogy az Európai Parlament ne nőjön, akárhány ország válik is taggá, legfeljebb 751 képviselőből álljon.

A javaslat különböző tagsági szinteket ajánl, így belső kört is, amelynek az eurozónához és a schengeni övezethez egyaránt tartozó államok lennének a tagjai – így például Szlovákia igen, Magyarország nem. Emellett lennének sima EU-tagok, társult tagok – benne például Svájc, Norvégia és a nemrég kilépett Egyesült Királyság –, és létezne Európai Politikai Közösség az Unió környezetében lévő, de a tagságtól távol álló országok számára.

A tudósítás szerint ezt a vitairatot az Általános Ügyek Tanácsában, a tagállamok EU-ügyekért felelős minisztereinek, államtitkárainak, így a magyar Bóka Jánosnak a jelenlétében a német és francia előterjesztők azzal vezették fel, hogy ami benne van, azt a német és a francia kormány sem tekinti saját álláspontjának. A szöveget meg fogják beszélni a tagállami elnökök és miniszterelnökök október eleji csúcstalálkozóján is. 

Bóka János kedden azt mondta a javaslatcsomagról, hogy ha az EU 35 vagy 37 taggal szeretne működni, a mostani döntéshozatali rendszer arra tényleg nem lesz alkalmas, de ez ügyben nincsenek még konkrét javaslatok.

A Válasz Online szerint ez azt jelenti, a magyar kormány legföljebb ötletelésnek tekinti a németek és franciák által behozott vitairatot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.