Megadta magát Hegyi-Karabah

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 20.

Külpol

Örményország teljesen kivonul, az azeriek egy nap alatt elérték a céljukat.

Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót. A támadásnak szerdára reggelre már civil áldozatai is voltak.

A térség örmény vezetése tűzszünetet kötött annak érdekében, hogy megakadályozza a további vérontást, de a tartalom alapján nehéz ezt nem megadásnak tekinteni úgy, hogy a szakadár térségben az azerbajdzsányi erők komoly területszerzést és előrenyomulást hajtottak végre.

 
A támadás maradbányai
NKobserver / X
 

 

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium szerint a karabahi örmény fél beleegyezett, hogy „leteszik a fegyvert, elhagyják harcálláspontjaikat és katonai állásaikat, és teljesen lefegyverzik magukat. Az örmény fegyveres erők egységei elhagyják Azerbajdzsán területeit, az illegális örmény fegyveres csoportokat feloszlatják".

„A jelenlegi helyzetben a nemzetközi közösségnek a háború befejezése és a helyzet megoldása irányába tett lépései elégtelenek. Ezt figyelembe véve az Arzak Köztársaság hatóságai elfogadják az orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának javaslatát a tűzszünetre vonatkozóan" – közölte a hegyi-karabahi elnöki hivatal a Politico szerint.

Ez a tűzszünet tehát a formálisan Moszkva által közvetített javaslat, aminek keretei közt teljesen kivonják az örmény erőket a térségből, és feloszlatják a helyi fegyveres csoportokat is.

Azerbajdzsán az ukrajnai háború kezdete óta látványosan kihasználja, hogy a területet valójában felügyelő és az örményeket támogató Oroszország minden erejével Ukrajna lerohanására koncentrál. Ennek jele az is, hogy nemrég Örményország elnöke is beismerte, hiba volt teljesen az oroszokra támaszkodni, és elkezdett a Nyugat felé mozgolódni szövetségeseket keresve.

nyitókép: NKobserver / Twitter

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk