Cyber hírek

  • 2005. január 6.

Külpol

Mit kerestünk 2004-ben? A 2004-ben keresett több milliárd kifejezés közül a leggyakoribbak tematikusan elrendezett tízes toplistáit, mint évek óta rendszeresen, felvágós egyszerûséggel Google Zeitgeist, azaz korszellem címmel hirdette ki a legnagyobb keresõ. A magyar weben 2004-ben naponta százezer látogató jóval százmillió feletti számú kifejezést írt be a Vizslába, amely szintén közzétette toplistáit karácsony elõtt.
A Google-ben a legtöbbször keresett kifejezés 2003 után ismét Britney Spears lett, ami az Index elemzése szerint a 2002-es Pókemberhez és a 2001-es Nostradamushoz képest súlyos visszalépést jelent. A legek listáját akár a "nagyon hasonló csajok listájának" is keresztelhették volna a Google statisztikusai, ugyanis Britney Spearst Paris Hilton, Christina Aguilera és Pamela Anderson követi. A 2004-es legek mellett a korszellem-ismertetõbõl azt is megtudhattuk, hogy melyik férfi (Orlando Bloom), melyik tévéshow (A Simpson család) és melyik technológiai dolog (a háttérkép) volt a legnépszerûbb. Arra is fény derült, hogy a Google híroldalán melyik országra (Franciaország), hírportálra (CNN), vállalatra (SCO), milyen sporteseményre vagy sportolóra (David Beckham) kerestek rá a legtöbben. A közszereplõk kategóriájában George W. Bush diadalmaskodott. A Vizslában, vagyis lokális viszonylatban a legkeresettebb film a Shrek, állat a kutya, autó a Suzuki volt, a legkeresettebb magyar együttesnek pedig a Tankcsapda bizonyult. A legkeresettebb külföldi énekes nálunk is Britney Spears, a legkeresettebb magyar színésznõ pedig Gryllus Dorka volt.

Földsúroló aszteroida Mégsem ütközik a Földnek 2029-ben a veszélyesnek tartott 2004 MN4 aszteroida, jelentette be a NASA pár nappal azután, hogy a frissen felfedezett ûrszikla a valaha kiadott legmagasabb veszélyességi fokozatot kapta, mivel a pályáról kezdetben rendelkezésre álló adatok szerint 2029. április 13-án, pénteken komoly eséllyel eltalálhatta volna a Földet. Az ütközés esélyét kezdetben 2,7 százalékra becsülték az asztronómusok. A tízfokú torinói skálán négyesre (közeli találkozás, egy százalék körüli esélyû becsapódás, regionális méretû rombolás) értékelt 2004 MN4 folyamatos megfigyelése végül ahhoz a konklúzióhoz vezetett, hogy az aszteroida "mindössze" a Hold-Föld távolság ötödére fogja megközelíteni bolygónkat a kritikus napon. A 400 méter körüli átmérõjû aszteroida a Földnek ütközve jelentõs pusztítást okozhatott volna, írta az Index a Space.com nyomán.

Virtuális sziget ötmillió forintért Majdnem ötmillió forintnak megfelelõ összegért talált gazdára egy sziget, mely azonban csak a Project Entropia (www.project-entropia.com) címû számítógépjáték virtuális világában létezik - adta hírül az Index a New Scientist nyomán. A földterület az újonnan felfedezett Calypso bolygón található, és újdonsült gazdája befektetésként vásárolta meg. A sziget 24 négyzetkilométer területû, áll rajta egy kastély, van bányája, és erdeiben fantasztikus lényekre lehet vadászni. A tulajdonos megkapja a bányászati és vadászati adók kivetésének jogát, és el is adhat földterületeket más játékosoknak. A Project Entropia különleges a sokszereplõs online szerepjátékok között, ugyanis itt a virtuális pénzt valódira lehet váltani. A játékosok értéktárgyak eladásával vagy valódi pénz beváltásával tudnak virtuális pénzhez jutni. Valódi pénzt kell adniuk azonban tulajdonaik fenntartásáért. A játékot fejlesztõ és üzemeltetõ cég, a MindArk ilyen módon jut bevételhez, nem havi elõfizetési díjakból. A valódi és virtuális gazdaságok közötti határvonal számos más sokszereplõs online játékban is elmosódott. Az Everquestben vagy az Ultima Online-ban birtokolható tárgyak és karakterek például dollárezrekért cserélnek gazdát az eBayen vagy más aukciósoldalakon.

Macskaklón ötvenezer dollárért Elõször klónoztak megrendelésre háziállatot az Egyesült Államokban 2004 karácsonyán. A Little Nickynek elnevezett, kilenchetes kandúrt ötvenezer dollárért már át is adták a texasi megrendelõnek. A cicát egy tavaly, 17 éves korában elpusztult Nicky nevû macska örökítõanyagának a felhasználásával klónozták. A kaliforniai Genetic Savings and Clone most azt tervezi, hogy májusig létrehozza az elsõ klónozott kutyát, és 2005 végéig ötven klónozott macskát értékesítenek. Más tudósok eddig szarvasmarhát, egeret, nyulat, kecskét, birkát, sertést és lovat klónoztak. Több kutatócsoport jelenleg majomklónozáson dolgozik. Itthon a gödöllõi Mezõgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban egérklónozásra készülnek, és a késõbbiekben klónozott nyúl elõállítását is tervezik. Egy argentin magánlaboratóriumban a tavalyi év végén megszületett a világon az elsõ genetikailag módosított bikaborjú. A génmódosított, klónozott tehéntõl származó borjú örökítõanyaga az emberi növekedési hormon génjét is tartalmazza, utódainak fele transzgenikus lesz, és ezek közül a tehenek a tejjel együtt annyi növekedési hormont termelnek majd, hogy egy tehén tejébõl kivont hormonmennyiséggel az egész ország szükségletét ki lehet majd elégíteni a kutatók szerint.

Beismerés Megszületett az elsõ beismerõ vallomás az amerikai igazságügyi minisztérium Fastlink Hadmûveletnek elnevezett, a nemzetközi internetes kalózhálózatok ellen indított akciója eredményeként. Ugyanebben az akcióban tavaly a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is razziázott az FBI. A 26 éves vádlott tizenöt év börtönre számíthat.

Fájlcserélõk Az Audiovizuális Mûvek Szerzõi Jogait Védõ Közhasznú Alapítvány jövõre olyan magánszemélyek ellen tervez fellépni, akik filmek és tévémûsorok illegális másolatait teszik hozzáférhetõvé az interneten. A jövõben a szervezet szeretné elérni, hogy a filmek letöltése itthon is jogellenes legyen.

Mobilpornó Izrael kommunikációs minisztériuma arra kötelezi a mobilszolgáltatókat, hogy korlátozzák a pornográf tartalmakhoz való hozzáférést, mert sokan panaszkodtak, hogy a gyermekek is elérik ezeket a szájtokat. A pornó elérését a harmadik generációs hálózatokon korlátozzák.

ûrállomás December 24-én a kazahsztáni Bajkonurból startolt és 26-ára virradóra kikötött a Nemzetközi Ûrállomáson egy Progressz orosz teherûrhajó. Ezzel véget ért az asztronauták kéthetesre nyúlt kényszerû diétája is.

Tranzisztor Amerikai kutatók az anyagok egy teljesen új csoportját kísérletezték ki, amelyekbõl olcsó és környezetbarát átlátszó tranzisztorok gyárthatók. Az "amorf nehézfém-kation multikomponens-oxid" elnevezésû, filmvékonyságú anyagok fejlesztését az amerikai nemzeti tudományos alap és a haditechnikai kutatóhivatal finanszírozta.

Csodaszer Az UCLA kutatói által publikált tanulmány szerint a kurkumin hatékonyabb a jelenleg használt Alzheimer-gyógyszereknél, mert könnyebben lép át a vérbõl az agyba. A curry sárga színét adó kurkumin megakadályozza az Alzheimer-kórt okozó molekulák lerakódását.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Hálók és halászok

Harmincnégy év telt el a rendszerváltás egyik meghatározó mozzanata, a Dunagate-botrány, azaz a Kádár-kor belső elhárításának dekonspirálódása óta. A közvélemény érdeklődése azóta sem lankadt, az izgalom fenntartásáról pedig rendre gondoskodtak az ancien régime állambiztonsági hagyatékát ellentmondásos módon kezelő kormányzatok.