Cyber hírek

  • 2004. október 28.

Külpol

Digitális forradalom Az '56-os Intézet a forradalom és a Kádár-korszak személyes történeteinek digitalizálásával új tartalomszolgáltatást indított a www.rev.hu címen - adta hírül a Múlt-kor történelmi portál. A korszakot személyes sorsával felidézõ negyven emlékezõ adatbázisában megtalálhatók Kende Péter, Karátson Gábor, Ujlaki Dénes, Ungváry Rudolf, Vásárhelyi Miklós és Wittner Mária személyes történetei is.
A magántörténetek szubjektív emlékanyagát és az eredeti beszélgetésekbõl válogatott hangrészleteket fényképes portrétár és társadalomtörténeti kislexikon egészíti ki. A Magántörténelem - 1956 és a Kádár-korszak címmel indított szolgáltatás alapja egy olyan társadalomtörténeti adatbázis, amelyben személyes visszaemlékezések idézik fel a XX. század második felét, az 1956-os forradalmat és a korai Kádár-korszakot. Az '56-os Intézet adatbázisából összeállított Kislexikon a szövegekben elõforduló események, fogalmak, intézmények és személyek azonosításában nyújt segítséget. A fogalomkeresõaz Akadémia utcai pártközponttól a világifjúsági találkozóig 230 fogalom, esemény, illetve intézmény adatait tartalmazza. A személyi adatbázisAczél Györgytõl Zsofinyecz Mihályig, az ötvenes évek kohó- és gépipari miniszteréig és a Rákosi Mátyás Mûvek igazgatójáig 388 ember adatairól és rövid életútjáról ad tájékoztatást. Az anyag a www.rev.hu címrõl érhetõ el, a digitalizálást az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta.n Beültetett azonosító Az Egyesült Államok élelmiszereket és gyógyszereket ellenõrzõ hivatala engedélyezte a floridai Applied Digital Solutions cégnek, hogy RFID azonosító csipeket ültessen emberek bõre alá. A technológiát korábban csak állatok nyilvántartására használták. Az emberekbe fecskendezhetõ VeriChip nevû passzív rádiofrekvenciás azonosítók nem tartalmaznak majd orvosi adatokat, csupán egy egyedi azonosító számot, amellyel az orvosok szerverekrõl letölthetik a páciens fontos adatait, például hogy milyen gyógyszerekre érzékeny, és milyen kezelés alatt áll.

Térgörbület A Föld forgása meghajlítja és összeráncolja a bolygó körüli teret, állítják új mérési eredmények alapján olasz kutatók. A Lageos és Lageos-2 mûholdak 11 éven keresztül vizsgált pályamódosulásai szerintük igazolják Albert Einstein általános relativitáselméletének egyik fontos elõrejelzését. A tércsavarodás (frame dragging) a Newton-féle gravitációs elmélet továbbfejlesztése: az elmélet szerint a forgó anyagi gömbhéj "magával húzza" a tér-idõt, megtekerve az anyag szerkezetét. Einstein relativitáselméletének talaján Joseph Lense és Hans Thirring osztrák fizikusok 1918-ban jósolták meg a kölcsönhatás létezését. A jelenség tesztelésére a NASA és a Stanford egyetem kutatói a hatvanas évek elején megtervezték a precíziós giroszkópokkal felszerelt Gravity Probe B nevû szondát, de technikai és pénzügyi problémák miatt végül csak idén áprilisban lõtték fel.

Tiszta a levegõ Magyarország és benne Budapest örvendetesen kis szennyezettséget mutat a fõként autók által kibocsátott, mérgezõ nitrogén-dioxid tekintetében. Az Envisat mûhold globális gáztérképe szerint térségünkben Prága és Katowice is szennyezettebb, mint Budapest. Európában a legtöbb gázt az Észak-Olaszországban élõk és a Benelux államok lakói lélegzik be.

A Google mentette meg Az október közepén Irakban elhurcolt ausztrál újságíró, John Martinkus villámgyorsan visszanyerte szabadságát. Az emberrablók ugyanis a Google internetes keresõ segítségével meg tudtak gyõzõdni a riporter semlegességérõl - írta az Index a Spiegel nyomán. John Martinkus tapasztalt haditudósító és jelenleg is az ausztrál SBS tévéadó megbízásából dolgozik Bagdadban. Éppen a síita lázadó vezérrõl, Muktada asz-Szadrról szóló riportján dolgozott, amikor biztonságosnak vélt területrõl, a bagdadi ausztrál követség tõszomszédságából ismeretlenek elhurcolták. A túszejtõk kihallgatták Martinkust, és halállal fenyegették. Amikor viszont az interneten a Google segítségével ellenõrizték a riporter kijelentéseit, a viselkedésük megváltozott. "Amint kiderült, hogy független újságíró vagyok, és nem támogatom az iraki megszállást, a túszejtõk tisztelettel kezeltek" - jelentette ki Martinkus. Az újságíró így alig 24 órával az elrablása után szabadlábra került.

MORZE

Másolásvédelem Megszünteti konrongjain két évvel ezelõtt bevezetett másolásvédelmét a Sony Music Entertainment. A lemezekre rögzített szoftver csak egy másolatot engedélyezett. A Sony bejelentette azt is, hogy a cég hordozható zenelejátszói hamarosan alkalmassá válnak az mp3 formátum lejátszására is.

Memóriakártya Az Egyesült Királyságban az EMI hagyományos cd mellett mmc memóriakártyán is kiadja Robbie Williams új albumát. A kártya kifejezetten mobiltelefonokhoz és tenyérszámítógépekhez készült, és nemcsak az összes számot tartalmazza, hanem videókat is.

Távkapcsoló Egygombos távirányítót dobott piacra egy kaliforniai feltaláló. A kulcstartó méretû általános tévékikapcsolóval szinte bármilyen típusú televíziót el lehet némítani. Az eszközt a www.tvbgone.com címen lehet megrendelni.

Robotok Egy, az Egyesült Nemzetek megbízásából készült tanulmány szerint 3-4 éven belül általánosan elterjedhetnek a robotok a háztartásokban. A mesterséges intelligenciával ellátott gépek a takarításban és a szórakoztatásban segédkeznek majd, de a ház õrzésére is képesek lesznek.

Ûrvoks Titkosított e-mailben adja le szavazatát a Nemzetközi Ûrállomáson tartózkodó amerikai ûrhajós, Leroy Chiao a november 2-i amerikai elnökválasztáson. Nem Chiao lesz az elsõ amerikai, aki az ûrbõl küld szavazatot: honfitársa, David Wolf 1997-ben a Mir ûrállomásról szavazott.

Robotpilóta Automata ûrpilótát tesztel a NASA. A százmillió dolláros robotpilóta a Marsra és a Holdra tartó utazásokban játszhat szerepet. A DART névre keresztelt ûrhajó próbaútja során egy elöregedett katonai mûholdat közelít majd meg emberi segítség nékül.

Szerencsejáték A Nielsen Netratings felmérése szerint négymillió brit látogatja rendszeresen az online szerencsejáték-oldalakat. A legnépszerûbb a nemzeti lottótársaság, a National Lottery weblapja, amelyet havonta átlagosan 1,4 millióan látogatnak.

Neked ajánljuk