Kulturális hírek

  • 2004. október 28.

Külpol

BOOKER-DÍJ The Line of Beauty címû regényével a képünk bal oldalán látható Alan Hollinghurst nyerte az idei Man Booker-díjat: a legnagyobb presztízsû brit irodalmi elismerés 50 ezer fonttal és a mû iránti érdeklõdés hatalmas növekedésével jár. A nyertes regény olvasói a Thatcher-korszak Angliájába térhetnek vissza, és elmerülhetnek egy bizonyos Nick Guest homoszexuális kapcsolataiban: az Oxfordban végzett fõhõs elõbb egy fekete tanácsi alkalmazottal, majd egy kokainista milliomossal folytat szenvedélyes viszonyt.
A díj 36 éves történetében ez az elsõ alkalom, hogy meleg témájú mû nyert, de ez "nem volt elsõdleges szempontja a zsûrinek" - mondta a testület elnöke, Chris Smith egykori kulturális miniszter, az elsõ nyíltan meleg kormánytag Nagy-Britanniában. Tagja volt a zsûrinek Tibor Fischer magyar származású író is. Hollinghurst 1994-ben, a The Folding Star révén már szerepelt a díjra jelöltek között. Akkor nem õ nyert, most a következõ mûveket elõzte meg: Achmat Dangor: Bitter Fruit, Sarah Hall: The Electric Michelangelo, David Mitchell: Cloud Atlas, Colm Tóibín: The Master, Gerard Woodward: I'll go to Bed at Noon.

BÜCHNER-DÍJ Wilhelm Genazino nyerte el az idei Büchner-díjat, a legjelentõsebb német irodalmi elismerést. A darmstadti német irodalmi akadémia díját 40 ezer euróval díjazzák. Az 1943-ban született Genazino újságíróként kezdte pályáját. 1977-ben az Abschaffel címû trilógiájával tûnt fel. A 80-as években keveset hallatott magáról, az utóbbi tíz évben azonban több sikeres mûvel jelentkezett: Die Obdachlosigkeit der Fische (1994), Die Kassiererinnen (1999), Ein Regenschirm für diesen Tag (2001), Eine Frau, eine Wohnung, ein Roman (2003). Az 1923 óta adományozott Büchner-díj korábbi kitüntetettjei között olyan szerzõk szerepelnek, mint Erich Kästner, Friedrich Dürrenmatt, Botho Strauss, Günter Grass, Wolf Biermann, George Tabori vagy a tavalyi nyertes Alexander Kluge.

KONFERENCIA AZ UNDERGROUNDR"L Underground mûvészet és alternatív nyilvánosság II. címmel tudományos konferenciát rendez október 29-30-án Pécsett a PTE BTK Kommunikációs Tanszéke és az Artpool Mûvészetkutató Központ. A képzõmûvészeti, zenei és irodalmi témájú elõadások többek között az autonóm csoportok Kádár-kori lehetõségeivel, Pauer Gyula, Erdély Miklós, Molnár Gergely, az Európa Kiadó, a Vágtázó Halottkémek munkásságával, a punkhagyománnyal, a Szétfolyóirat címû lappal, a mail arttal, a performansz kutatásának lehetõségeivel, az archiválás kérdéseivel, a lemezgyûjtõ szubkultúrával, az avantgárd mentalitásával és nyelvfelfogásával foglalkoznak. Az elõadásokat a témához kapcsolódó vetítések egészítik ki. Részletes program: http://maya.btk.pte.hu/letoltes/underg2.htm. A hasonló tematikájú tavalyi konferencia anyaga az Avantgárd: underground: alternatív címû kötetben jelent meg (Narancs, január 22.).

OSCARRA PÁLYÁZNAK Magyarország Antal Nimród Kontrollját nevezte a 77. Oscar-díjra a legjobb nem angol nyelvû film kategóriájában. Az Amerikai Filmakadémia közleménye szerint 49 ország nevezett egy-egy alkotást a versenyre, január 25-én derül ki, hogy melyik öt kerül a jelöltek közé, a díjkiosztó ceremónia pedig február 27-én lesz a hollywoodi Kodak Theatre-ben. A díjra pályázó rendezõk között szerepel a mexikói Luis Mandoki, a kanadai Robert Lepage, a kínai Zhang Yimou, a cseh Jan Hrebejk, a dán Jörgen Leth és Lars von Trier, az olasz Gianni Amelio, az orosz Timolir Bekmambetov, a szerb Ljubisa Samardzic és a spanyol Alejandro Amenabar, de természetesen náluk sokkal kevésbé ismert nevek is befuthatnak.

DALÍ: 100 Salvador Dalí eddigi legnagyobb retrospektív kiállítása látható a velencei Palazzo Grassi 36 termében: a száz éve született katalán mûvész szerteágazó munkásságának valamennyi területe helyet kapott a január 9-ig nyitva tartó kiállításon. A kétszáznál több alkotást tizenöt ország százharminc múzeumából és magángyûjteményébõl szedték össze - a legtöbbet természetesen a figueresi Gala-Salvador Dalí alapítvány kollekciójából, de a madridi Centro de Arte Reina Sofia és a floridai St. Petersburgban található Salvador Dalí Museum is sokat hozzátett az összképhez. A kronologikus és tematikus rendbe szerkesztett kiállítás felvonultatja Dalí 1917 és 1983 közötti képeit, köztük számos jól ismert és néhány eddig nemigen látott alkotást, hatalmas és miniatûr méretûeket egyaránt. Mindehhez 600 oldalas, 650 színes képpel és egy Dalí-szótárral teljes katalógust adtak ki.

MORZE

MÁRQUEZ ÚJ REGÉNYE Tíz év óta az elsõ regényével jelentkezett Gabriel García Márquez: kiadója a tervezetthez képest egy héttel elõbbre hozta a Memoria de mis putas tristes (Szomorú szajháim emléke) megjelenését, mert Kolumbiában már utcára kerültek a mû kalózpéldányai - ezek azonban a hivatalos kiadásól eltérõen fejezõdnek be, mert a korábbi változathoz képest a szerzõ átírta az utolsó fejezetet. A történet az 1950-es években játszódik, fõhõse egy 90 éves kolumbiai férfi, akit régi szerelmei emlékei éltetnek.

SZÁZEZREN AZ ARG"N Átlépte a százezres nézõhatárt Árpa Attila elsõ mozifilmje, a szeptember közepén, húsz kópiával bemutatott Argo: az október 19-éig regisztrált nézõk 64 százaléka budapesti.

PRAEMIUM IMPERIALE Tokióban kiosztották az idei Praemium Imperiale mûvészeti díjakat. A japán mûvészeti szövetség mintegy 110 ezer eurónak megfelelõ összeggel járó elismerését Georg Baselitz német képzõmûvész, Bruce Nauman amerikai mûvész, Oscar Niemeyer brazil építész, Krzysztof Penderecki lengyel komponista és Abbas Kiarostami iráni filmrendezõ nyerte el.

BÚCSÚZ" NAGYBÁCSIK Adios Böhse Onkelz címmel megjelentette utolsó albumát, és utolsó turnéjának végeztével befejezte negyedszázados mûködését a Böhse Onkelz: a magát jobboldali radikálisként meghatározó zenekar 1980-ban tûnt fel a német szkinhedszíntéren olyan számokkal, mint a Türken raus. Erõszakos, pornográf és náci tendenciák miatt 1986-ban betiltották Der nette Mann címû albumukat. Bizonyos lemezboltok és tömegkommunikációs eszközök bojkottja ellenére a Böhse Onkelz az utóbbi évtizedek legsikeresebb német zenekarainak egyike volt. Szövegeik hangvétele idõvel finomodott, 1996-os albumuk, az E.I.N.S 400 ezer példányban kelt el, és a lista harmadik helyét érte el, az 1998-as Viva Los Tioz pedig elsõ lett.

KÍNAI BIKAVIADAL Egy sanghaji labdarúgó-stadionban spanyol matadorokkal és Mexikóból hozott bikákkal lezajlott az elsõ kínai bikaviadal. Mindent úgy csináltak, ahogy Spanyolországban szokás, kivéve a végét: az állatok nem kaptak halálos szúrást - legalábbis az arénában, a közönség elõtt nem.

Neked ajánljuk