Cyber hírek

  • 2002. szeptember 12.

Külpol

Big Brother A Big Brother valóságshow hivatalos webszerverét (www.bigbrother.vnet.hu) a múlt héten napokra elérhetetlenné tette a látogatók áradata. A műsor iránt nagy érdeklődés mutatkozott az Origo keresőszolgáltatásán is: a show a használt keresőszavak tekintetében rövid idő alatt leszorította az első helyről azörökzöld "szex" kifejezést.n Dupla kerekű galaxis A Föld körül keringő Hubble-űrtávcső az eddigi legjobb minőségű felvételt készítette el egy speciális szerkezetű galaxisról - adta hírül az Origo.
A galaxis sárgás színű magját egy szinte tökéletesen kör alakú gyűrű övezi, amely fiatal kék csillagokból áll. Az objektumot, amelyre pontosan a forgástengelye felől látunk rá, 1950-ben fedezte fel Art Hoag csillagász, ezért Hoag-objektumnak nevezik. A galaxis gyűrűjének átmérője körülbelül 120 ezer fényév, azaz körülbelül 20 ezer fényévvel nagyobb, mint saját csillagvárosunk, a Tejútrendszer korongjának átmérője. A gyűrűs galaxisok kialakulásának egyik lehetséges módja, hogy két galaxis ütközésekor a kisebb áthatol a nagyobbikon. Akárcsak a vízbe dobott kő esetében, ilyenkor is kifelé tartó koncentrikus hullámok indulnak el, amelyek összesűrítik a "megtámadott" galaxis anyagát - ennek következtében pedig robbanásszerűen heves csillagkeletkezés indul meg, amely rengeteg fiatal, kék csillag születéséhez vezet. A Hoag-objektum esetében már nem láthatók az egykori ütközés közvetlen nyomai, tehát az esemény legalább kétmilliárd évvel ezelőtt történhetett.

n Görög játéktilalom Görögországban elfogadták azt az új törvényt, melynek értelmében az országban tiltott mindennemű elektronikus játék használata és birtoklása - beleértve a személyi számítógépeken vagy a Game Boy-jellegű hordozható szerkentyűkön futó programokat, de még a mobiltelefonokban található játékokat is. Mivel a törvény kivétel nélkül minden "elektronikus, szoftverrel üzemelő" szerkezetre vonatkozik, a Windows saját játékai is a hatálya alá esnek - adta hírül az Index. A hatóságok már eddig is több tízezer eurónyi összeget szedtek be bírság gyanánt - az internetkávézók továbbra is működhetnek, de játékokat itt sem lehet játszani. A görög kormány szerint a jogszabály az illegális szerencsejáték megfékezésére szolgál. A Kathimerini című görög újság tudósítása szerint a rendőrség szigorúan betartatja a törvényt, megsértői 5000-től 75 ezer euróig terjedő pénzbüntetésre, és 1-12 hónapos elzárásra is számíthatnak. A görög számítógép-játékosok a gameland.gr weboldalon tiltakoznak a jogszabály ellen, és próbapert indítanak, a játékgyártó cégek pedig az Európai Bíróság elé szeretnék vinni az ügyet.

n Számolnak a majmok Andreas Nieder és kollégái, a Massachusetts Institute of Technology (MIT, www.mit.edu) kutatói makákókon vizsgálták az agy mennyiségfelismerő képességeit - írta a Nature. A majmoknak olyan papírlapokat mutattak, amelyeken 1 és 5 közötti számú folt volt látható, és közben elektródákkal mérték a majmok prefrontális agykérgében (a homloklebeny elülső részében) található neuronok reakcióit. Világosan felismerhető volt, hogy egyes sejtek egy foltra, mások kettőre, megint mások háromra reagáltak és így tovább. A tudósok szerint minden sejtnek van egy "saját" száma, ami választ vált ki belőle. Nem hat viszont az agysejtekre a foltok mérete, alakja vagy elrendezése. Stanislas Dehaene, az orsayi Frédéric Joliot kórház neurológusa szerint e felfedezés bizonyíték arra, hogy "még egy ilyen, kifinomultnak és a kultúrában gyökerezőnek tartott viselkedésnek is biológiai alapja van". Dehaene szerint a nagyobb számok esetében a sejtek már inkább a körülbelüli mennyiségre reagálnak, mintsem a különálló számokra.

n Százegy vádlott Hétfőn Szegeden megkezdődött annak a százegy vádlottnak a pere, akiket szoftverek, zenei anyagok és filmek jogosulatlan felhasználásával, többszörözésével és terjesztésével vádolnak - adta hírül a Délmagyarország. A vádlottak között van olyan, aki több mint egymillió forintos kárt okozott, de olyan is, akinél ez az összeg csupán 600 forint. Az ügyet a Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság tárgyalja, a vádlottak nagy száma miatt a szegedi igazságügyi palota dísztermében. A per elsőrendű vádlottja - a vádirat szerint - 1998 májusától 1999 nyaráig folytatta tevékenységét, mely során internetes hirdetésekben meghatározatlan helyről származó, nem jogtiszta szoftvereket és egyéb szerzői jogvédelem alatt álló műveket kínált eladásra. A vásárlók egy listából választhatták ki a játékprogramokat, zenéket és filmeket, melyeket A. Tamás postai utánvéttel küldött el a megrendelőknek. Az ügyészség A. Tamás elsőrendű vádlottat a szerzői és szomszédos jogok 166 rendbeli, üzletszerűen és jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettével, a többi vádlottat pedig a szerzői és szomszédos jogok megsértésének vétségével vádolja.

n Titokmonitor Egy japán cég nézhetetlen monitort fejlesztett ki azoknak, akik a kollégák kíváncsi tekintete elől rejtve akarják megírni elektronikus leveleiket. A Lizuka Denki Kogyo cég által kifejlesztett számítógép-képernyőn a felhasználóján kívül senki más nem lát semmit. Ami a képernyőn van, az csak egy erre szolgáló különleges szemüveggel látható - mondta a cég szóvivője. Mindenki más számára úgy tűnik, mintha valaki egy fehér képernyő előtt ülne valamiféle napszemüvegben. A találmány az év vége felé kerül kereskedelmi forgalomba, és legalább kétszer annyiba kerül, mint az ugyanolyan minőségű szokásos képernyő.

n Médiamustra A Hullámvadász médiaportál (www.hullamvadasz.hu) Online Médiamustra névenmagyar rádiós, televíziós és hagyományos sajtós honlapok versenyét hirdette meg. A szeptember 2. és 30. között zajló közönségszavazás során olvasóink a mancs.hu-ra is leadhatják szavazataikat a verseny honlapján.

n Széles sáv Azok a vállalkozók, akik a lakosság részére széles sávú kábeles internet-összeköttetést építenek ki, a beruházási költség 50 százalékát leírhatják majd adójukból - közölte vasárnap Kovács Kálmán informatikaminiszter. A minisztérium még az idén tízezer pedagógusnak és közalkalmazottnak teremt kedvezményes széles sávú internet-hozzáférési lehetőséget.

n A PC betegít A számítógépből a levegőbe kerülő káros anyagok rontják az emberek közérzetét, egészségét és produktivitását - állítja egy dán kutatócsoport. A gépek teljes tömegének 12 százalékát képviselő elektronika olyan fémekkel van teletömve, mint az ón és az ólom, a palládium, a higany, az antimon és az arany.

n Adatdamil Egy ausztrál kutatóintézet olyan műanyagot szabadalmaztatott, amely leválthatja az üvegszálakat az optikai kábelekben. A mikrostrukturált polimer optikai szál előállítása olcsóbb, ráadásul kisebb ívben kanyarodik törés nélkül. Adatátviteli kapacitása azonban megfelel az üvegszálénak: másodpercenként egy gigabit.

n Mesterséges porcszövet A Massachusetts Institute of Technology műszaki orvosbiológiai intézetében olyan mesterséges szövetet hoztak létre, mely mechanikus és biokémiai tulajdonságait tekintve közel áll a természetes porchoz. A gél szerves polimerekből épül fel, a rostok átmérője 10 és 20 nanométer között van - ez ezerszer kisebb a jelenleg használt anyagok méreteinél.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?