Cyber hírek

  • 2001. október 18.

Külpol

Online gabonapiac Az Agriportal.hu elindította az első hazai elektronikus gabonaárverést, amelyen több mint tízezer tonna étkezési búza, sörárpa, tavaszi árpa és kukorica került felajánlásra - adta hírül az Index. A portál fejlesztői a gabonapiacon kialakult helyzetre való tekintettel egyelőre ingyenesen biztosítják kereskedelmi szolgáltatásaikat az ágazat szereplőinek.n Bert és bin LÁdIn A bangladesi Dhakában rendezett bin Ládin melletti szimpátiatüntetésről készült fényképeken olyan poszterek láthatók, melyeken oda nem illő figura jelent meg: Bert a Sesame Streetből.
Az interneten vita kezdődött arról, hogy vajon mesteri médiahackről van-e szó, avagy a bin ládinisták maguk emelték be a fundamentalista legendáriumba a közkedvelt muppet-figurát. A vizsgálódók két Reuters-fotót is találtak a weben az eseményről, mindkettőn látható a bin Ládint ábrázoló óriásposzter, vállán a pici Berttel. Az AP-től azonban kikerült egy olyan fotó, amelyen ugyanaz a poszter látható, Bert nélkül. Többen átkutatták Photoshoppal mindkét fotót, árulkodó maszatok, gyanús pixelek után kutatva, de egyik képen sem találhatók manipulációra utaló jelek. Kiderült, hogy két nyomásról van szó - egy Bertet is ábrázoló első sorozatról és egy javított másodikról: a rendezvényt szervező csoport, a Dzsámiat-i-Talábie Arabia propagandistája áll a jelenség hátterében, aki valószínűleg az internetről letöltött fotókból ollózta össze az ominózus posztert. A poszteren szereplő képek mindegyike visszavezethető ugyanis az első nyolc találatra, amit Uszáma bin Ládinra keresve a Google kereső (www.google.com) kiad. További csavar a történetben, hogy az 1999-ben nagy feltűnést keltett "Gonosz Bert" weboldalon a népszerű bábfigura olyan jelentős történelmi személyiségekkel mutatkozik, mint Adolf Hitler vagy Michael Jackson. Az oldal készítője a különös egybeesés hatására levette az összeállítást a netről.

n Bevetették a Commando Solót A Vietnam óta változatlan forgatókönyv szerint az amerikaiak az ellenséges ország légterének megszerzése és a földi adóállomások lebombázása után repülő adótornyokat küldenek a légtérbe, amelyek különféle rádió- és tévéfrekvenciákon amerikai propagandaműsort sugároznak a helyi lakosság nyelvén, és ha szükséges, zavarják az ellenséges adók műsorát. Most is így történt: a nemzeti gárda hat darab C-130E Commando Solo típusú gépéről sugárzott pastu, üzbég, tádzsik és türkmén nyelvű műsor tölti be a kabuli rádió elhallgattatása után keletkezett űrt az afgán éterben. Miután szakértők rámutattak, hogy a lakosság túlnyomó többsége semmiféle vevőkészülékkel nem rendelkezik, az illetékesek úgy döntöttek, hogy az élelmiszersegélyt célba juttató teherszállító gépekről egyszerű, apró, egycsatornás rádió-vevőkészülékeket is terítenek. Az adást szolgáltató, darabonként 70 millió dollár értékű Commando Solo repülőgépek a pennsylvaniai Middletown katonai repülőterén állomásoznak, a műsorokat készítő, speciálisan kiképzett propagandisták, az amerikai hadsereg 4. pszichológiai műveleti csoportja az észak-karolinai Fort Bragg légi támaszponton fogalmazza meg a szükségesnek ítélt üzeneteket és készíti el a rádió- és tévéműsorokat. Az elektronikus propagandát a B-52-es bombázók és F-16-os vadászgépek által célba juttatott MK-129-es röplapbombák egészítik ki, amelyek darabonként száz-százhúszezer többnyelvű röplapot szórnak szét az afgán városok felett.

n Népszerű a fájlcsere A Jupiter Media Metrix felmérése szerint jelentősen bővült a Napsterrel (www.napster.com) konkurens zene- és videofájl-cserélgető hálózatok felhaszálói tábora. A felmérés eredményei szerint az otthonukból internetező felhasználók közül augusztusban 6,9 millióan vették igénybe a Napster-klónok szolgáltatásait, ami 492 százalékos növekedést jelent a márciusi állapothoz képest. Ugyanezen idő alatt a Napster felhasználóinak száma 49 százalékkal csökkent. A szerzői jogi csetepatéba keveredett hálózatról a legtöbben a Morpheus (www.musiccity.com) nevű fájlcserélő szolgáltatásra igazoltak át, amelyet augusztusban 2,3 millióan használtak. Népszerűségben a Morpheus után a Kazaa Media Desktop (www.kazaa.com) következik a maga 1,3 milliós felhasználói táborával.

n A válaszcsapás műholdképei Az amerikai védelmi minisztérium nyilvánosságra hozott néhány műholdképet, amelyeken lerombolt katonai és terrorista célpontok láthatók. A négy ENSZ-alkalmazottal végző rakétát egy 50 méterrel odébb lévő rádióállomásnak szánták, a 31 kitűzött célpont 81 százaléka azonban találatot kapott a támadás első két napja során - állítja az amerikai védelmi minisztérium. A nyilvánosságra hozott képek egyike a nyugat-afganisztáni Sindand rommá lőtt repülőterét ábrázolja, a kifutópályát kráterek tarkítják. A másik képen egy feltételezett terroristatábor látható Garmabak Ghar környékén - a támadás előtt és után. A táborban minden épületet leromboltak. Az amerikai légierő illetékesei szerint a műholdvezérlésű rakéták átlagosan 90 százalékos találati pontossággal dolgoztak az akció során. A tálibok állítása szerint viszont civil városrészek és települések is beleestek a szórásba.

n Jogszabálygyűjtemény A Jogi Fórum és a HVG-ORAC Kiadó együttműködésével az interneten ingyenesen elérhetővé váltak a magyar jogszabályok. Az adatbázis a hatályos törvényeket, rendeleteket, alkotmánybírósági döntéseket, nemzetközi szerződéseket és alapító okiratokat tartalmazza a jogkodex.jogiforum.hu címen.

n Virtuális öltönyszabászat A méretre szabott öltönyöket készítő Teller bécsi férfiruha-áruház háromdimenziós szkennerrel méri fel a megrendelő testalkatát, és az adatokat interneten küldik tovább Németországba, ahol az öltönyt készítik. A vásárló mintegy ezer anyag közül választhat, és a legapróbb részletekig maga határozhatja meg az öltöny fazonát.

n Uniszex fogamzásgátló A Harvard Medical School kutatói olyan mutációt hoztak létre egerekben, amely kalciumhiányt okoz a kísérleti állatok heréjében, de nem csökkenti a libidójukat. A kalciumhiányos spermiumok az egészséges hímivarsejt sebességének egyharmadával mozognak, és képtelenek átfúrni magukat a petesejt burkán. Az eredmény alapján nem elképzelhetetlen egy hormonmentes kalciumblokkoló fogamzásgátló kifejlesztése, amely férfiaknál és nőknél is hatásos lehet.

n Szlogencsere A Microsoft Windows XP operációs rendszerének kampánya a "Megteheted" szlogennel indul, miután a szeptember 11-i események után lecserélték az eredetileg tervezett "Készülj a repülésre!" szlogent. A hirdetés a Microsoft négy hónapig tartó, 200 millió dolláros költségvetésű sorozatának első darabja, amelytől sokan a PC-piac fellendülését várják. A klipek zenei alásfestéséhez Madonna Ray of Light száma mellett döntött a szoftvercég.

Figyelmébe ajánljuk