Cyber hírek

  • 2001. december 6.

Külpol

Fogamzásgátló tapasz Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első, bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. A tapaszt a jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egyhavi adag ára a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz.n Pedofilrazzia Tizenkilenc országban több mint 130 gyanúsítottat tartóztattak le és vádolnak pedofil anyagok közzétételével.
A múlt heti akciót megelőzően a Demon Internet internetszolgáltató közreműködésével harminc weboldal és számos levelezőlista forgalmát monitorozták. A 130 letartóztatott mellett 400 gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot további bizonyítékszerzés céljából. Az akciót a brit National Crime Squad (NCS) és az Interpol koordinálta, a vizsgálatot vezető egyik tiszt szerint ez volt a világ eddigi legjelentősebb, nemzetközi együttműködéssel végrehajtott rendőri megmozdulása. A 130 letartóztatott mindegyikét pedofíliával kapcsolatos információk és képanyag levelezőlistákon történő forgalmazásával vádolják. A brit rendőrség speciális arcfelismerő szoftvert fog alkalmazni a pedofiloknál lefoglalt 60 ezer fényképen szereplő fiatalok azonosítására. A nemzetközi Wonderland Clubot leleplező, két évvel ezelőtti Katedrális után most Mérföldkő néven futó akcióval összegyűjtött és a szoftverrel felismertetett képeket a rendőrségi adatbázison átfuttatva igyekeznek minél hamarabb azonosítani és megtalálni az áldozatokat. A régebbi arcfelismerő szoftverek csak teljesen azonos képek esetében működtek, az új változat azonban kevesebb hasonlóság - például egy-két év öregedés - esetén is képes felismerni a keresett személyeket.

n Géndopping A "gének a sportban" londoni tudományos konferencia résztvevői szerint az orvosi géntechnológia legfrissebb eredményeit hamarabb használják majd az élsportban, mint a gyógyításban. A szakemberek szerint a 2008-as pekingi olimpián már szerepelhetnek génmanipulált sportolók, lebuktatásukra azonban nincs esély, mert a doppingszert a szervezettel termeltető beavatkozás nem kimutatható. Egy lehetséges géndoppingmódszer az értágító hatású vaszkuláris endoteliális növekedési faktorra (VEGF) épülhet. A Michigan Egyetem kutatói módosított influenzavírussal juttatták a sejtekbe a faktort kódoló gént, ahol az megnyilvánult: a sejt termelni kezdte a hormont. A VEGF-gén a célsejtekbe juttatására kidolgozott módszer más gének bejuttatására is alkalmas lehet. Ha a hasonló módszerrel bejuttatott teljesítménynövelő gének a szervezettel termeltetik meg a doppingszert, a csalás észrevétlen maradhat, mert az eredmény megkülönböztethetetlenné válik a természetes hormonoktól. "Az élsport manapság arról szól, kinek van a legjobb kémikusa. A jövőben az fog győzni, aki a legjobb génterapeutával készül a világversenyekre" - nyilatkozta egy doppingszakértő a New Scientistnek.

n Valóságshow védett állatokkal A természet szerelmesei mostantól a szárazföldről is figyelemmel kísérhetik a madarak és a fókák életét - adta hírül az Origo. A Big Brother valóságshow angol változatának egyik résztvevője kapcsolta be a kamerát a North Berwick tengerpartja közelében fekvő, természetvédelmi területnek minősülő May-szigeten. A napenergiával működtetett vízálló berendezés képeit rádióhullámok segítségével továbbítja a 18 kilométerre fekvő szárazföldre. A May-sziget mintegy ötvenezer északi lunda otthona, de élnek itt különböző, sziklán fészkelő madarak is: pingvinek, háromujjú csüllők és bóbitás kormoránok. A szigeten található Nagy-Britannia legnagyobb szürkefóka-telepe is. A térség hétszázezer font többletbevételre számít a téli hónapokban érkező látogatók számának emelkedéséből.

n Nagy Testvér Díj 2001 Csak a pozitív "e-privacy" kategóriában kitüntetett Majtényi László, volt adatvédelmi biztos vette át a Magyarországon elsőként kiosztott Nagy Testvér Díjat - adta hírül az Index. Az öt kategóriában kiosztott díjra összesen tíz jelölés érkezett. Az állami szervek közül az Igazságügyi Minisztérium, illetve a BM Központi Adatfeldolgozó Hivatala vetélkedett, a díjat pedig az előbbi kapta azért a törvénytervezetért, amely lehetővé tenné az oktatási intézmények és a munkahelyek bekamerázását. A cégek közül a Microsoft Magyarország a Windows XP operációs rendszer magyar verziójáért, míg a Suli Info Adatszolgáltató Bt. a gyerekek érdemjegyeinek SMS-postázásáért kapott jelölést, a díjat pedig a Tesco Global Rt. érdemelte ki azzal, hogy dolgozóit tudtuk nélkül kamerával figyeli, a felvételeket tárolja, és munkaügyi vitákban fel is használja a munkavállalókkal szemben. A magánszemélyek versenyét Répássy Róbert nyerte lex-Répássyként elhíresült törvénytervezetéért, amely a zsűri megítélése szerint alkalmas lehet a sajtó megfélemlítésére. A közönségdíjat internetes szavazáson, elsöprő többséggel az Országimázs Központ nyerte a Millenniumi Országjáró postázásával kapcsolatos anomáliák miatt. Majtényi László volt adatvédelmi biztos az egyetlen, aki az adatvédelem terén elért eredményeiért kapott elismerést. A Nagy Testvér Díjat világszerte azoknak az állami intézményeknek, magánszemélyeknek és cégeknek adják ki, akik a legtöbbet teszik az emberek magánszférájának megsértéséért. A Nagy Testvér Díjat és a pozitív e-privacy díjat 2001-től Magyarországon is minden évben kiosztják; a jelölések és szavazatok figyelembevételével egy közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda. További részletek: www.nagytestverdij.hu

n Zenefelismerő mobiltelefon A Philips fejlesztői kidolgoztak egy zenefelismerő szoftvert, amellyel a mobiltulajdonosok információkat szerezhetnének a rádióban éppen hallott dalokról. A felhasználóknak a megadott számot tárcsázva a hangfalhoz kell szorítaniuk készüléküket, majd a másik oldalon a szoftver azonosítja a keresett dalt, a dal információit pedig ezután SMS-ben küldik el.

n Tasmán tigris Ausztrál tudósoknak sikerült DNS-molekulákat kivonni egy tasmán tigris fogából, illetve combcsontjából. A sydneyi Ausztrália Múzeum tudósai klónozással próbálják újjáéleszteni az 1936-ban kipusztult erszényes ragadozót. A projekt már több éve tart, a múlt évben is sikerült DNS-t kivonni egy 134 éven keresztül etanolban tartósított tigriskölyökből.

n Elektronikus mez Hordható számítógépekre specializálódott kutatók egy csoportja focisták mezére szerelhető eszközöket fejleszt, amelyek segítségével laboratóriumi körülményeken kívül is mérni lehetne a játékosok teljesítményét - például a gyorsulásukat, a sebességüket, a pulzusukat, vagy hogy hány száz métert futottak a második félidőben.

n Egyforintosnyi hüllő Felfedezték a világ legkisebb hüllőjét, egy mindössze 16 milliméteres törpe gekkót, mely a Karib-tenger szigetvilágában él. A Sphaerodactylus ariasae nevű hüllőre két amerikai biológus bukkant a Dominikai Köztársaságban.

Figyelmébe ajánljuk