Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 49. szám, (2001.12.06. (2001-12-06)

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

A kifejezéssel a legfrissebb Newsweek cikkírója azoknak a vezetőknek a távozását illette, akik busás jövedelemmel a zsebükben hagyták ott romokban heverő cégeiket. Mint Peter Bonfield, aki másfél millió angol fontot (durván 600 millió magyar forintot) kapott búcsúajándékként, amikor távozott a British Telecom éléről, ahol hat év alatt 30 milliárd font adósságot halmozott fel. Vagy a brit légitársaság hanyatlásáért felelős Robert Ayling úr, akinek távozását kétmillió fonttal jutalmazták. A cikkből kiderül, hogy ezek a golden goodbye-ok már nemcsak a szakszervezeteket sokkolják, hanem a vezérigazgatók nemzeti szervezetében is negatív visszhangot váltanak ki. Ahogy vezetőjük fogalmazott: úgy érzik, hogy az ilyen esetek a mindenféle etikát nélkülöző "falánk kövér macskákhoz" teszik őket hasonlatossá.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság

- Édesapám - mondom neki ismét, mert édesapám kissé nagyot hall, és mert ezen apró részletmegfigyeléssel és az ismétlés révén ennek az írásnak vastag realista színezetet kívánnék adni, népi árnyalatban. Ezért:

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Nincs Isten - mondta eltűnődve Berci kőműves a 30-as dupla zsalutéglának, aztán enyhe bűntudattal lesütötte szemét, mert Sanyi segédmunkás nem szerette, ha Nietzschét idéz, legutóbb is az erdei fitneszstúdióig kergette egy rozsdás fűrészlappal, amikor azon felvetésére, miszerint ideje lenne beszerezni egy kurva betonkeverőt, Berci azt válaszolta, hogy nem, mert tevékennyé és egyformává teszi az embereket - mindez hosszú távon azonban ellenhatást kelt: a lélek kétségbeesett unalmát, ráadásul nem ösztönöz arra, hogy magasabbra törjünk, jobban csináljuk a dolgokat, művészek legyünk.

Publicisztika

Publicisztika

Ara-Kovács Attila: Egy szintre süllyedve (Román-magyar meccs a státustörvény körül)

Hogy mi mindenre lehet képes egy kormány, hogy saját polgárait beterelje a remélt paradicsomba, azt jól példázza Bukarest minapi döntése. Mint ismeretes, a román kormány december elsejétől pénzösszeg felmutatásához köti a kiutazást. Az utasnak, ha a környező országokba készül, ötnapi költségként 250 eurót kell magával vinnie, az EU országokba pedig ennek a dupláját. Ezzel a drasztikus lépéssel a kormány limitálni próbálja a külföldre utazó polgárok számát, illetve igyekszik "megszűrni" őket. A remélt hatás egyértelmű: Románia így talán nagyobb eséllyel kerül majd le a vízumkényszeres feketelistáról.

Publicisztika

Majsai Tamás: Az atya, a csemete és a zsinat

Azsidó-keresztény erkölcsi princípiumok mindennapjainkat strukturáló elemeit meghatározónak tekintő politikai közvélemény jelentős tényként nyugtázhatta, hogy a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinata a múlt héten megvonta a legitimitást a káinita életfilozófiát evangéliumként hirdető belső kalandoraitól, egy az egyházat a MIÉP segédcsapatává zülleszteni próbáló (a minta a németországi nácikeresztények, az úgynevezett Deutsche Christen) irányzattól. Hegedűs Lóránt püspök, e "jobb sorsra érdemes volt egyén" (lásd Ady szavait a püspök kizárólagos példaképének tekintett elődje, a zsidótörvényeket megszavazó Ravasz Lászlóról) és zsidóellenes-rasszista ízű egyházpolitikai-theológiai irányzata elvesztette a színfalak mögött hosszabb ideje zajló csatát. A zsinati grémium - mint hírlik - Biblia-ellenesnek minősítette a püspök hírhedtté vált csemetéjének legutóbbi antiszemita kijelentéseit, és úgy döntött, hogy az egyház lelkészei ezentúl nem, avagy csak pásztori stallumaiknak képviselőségük idejére történő felfüggesztésével vállalhatnak országgyűlési mandátumot. Látszólag minden a legnagyobb rendben van tehát. Allons enfants de la patrie! E pillanattól kezdve egészen más dolog reformátusnak és református lelkésznek lenni, mint immár évek óta. Nyájas pillantások öveznek, régen hallott ismerősök hívnak fel, gratulálnak. A kálomisták visszataláltak hát jobbik énjükhöz. Üdvlövések szertehonnan.

Publicisztika

Lex nemulass!

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden kihirdetett határozata csak részben találta alkotmányellenesnek a polgári törvénykönyv (Ptk.) Lex Répássy néven emlegetett, az Országgyűlés kormánypárti többsége által már elfogadott, ám a köztársasági elnök által előzetes normakontrollra küldött módosítását. Az Ab határozata ugyanis az alkotmánnyal összeegyeztethetőnek találta a "tág értelemben vett válaszadási jogot". Azaz azt a jogot, hogy ha egy sajtótermékben valakiről a "jó hírnevet, emberi méltóságot sértő" vélemény vagy értékelés jelenik meg, akkor az illető - a polgári peres eljárásban rejlő, és az utóbbi időben egyébként káprázatosan érvényesülő jogorvoslati lehetőségek mellett - ugyanabban a sajtótermékben kifejtheti saját értékelését és nézeteit, és ennek az adott szerkesztőség köteles helyet - újságpapírt vagy sugárzási időt - biztosítani. Sőt: az Ab szerint ez a kötelezettség még akkor sem alkotmányellenes, ha "a(z eredeti, a szerk.) közlemény nem sért alapvető (azaz személyiségi, a szerk.) jogot", mert a válasz célja ilyenkor "az érintett személy saját véleményének a külvilággal történő megismertetése; a válaszadási kötelezettséget tehát a közvélemény minél szélesebb alapon történő formálása, a több forrásból származó tájékoztatás indokolja".

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Fogamzásgátló tapasz Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) engedélyezte az első, bőrön át felszívódó fogamzásgátló tapasz kereskedelmi forgalmazását. A tapaszt a jövő évtől vásárolhatják meg az amerikai nők, egyhavi adag ára a fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan 40 dollár körül lesz.n Pedofilrazzia Tizenkilenc országban több mint 130 gyanúsítottat tartóztattak le és vádolnak pedofil anyagok közzétételével.

Külpol

Kulturális hírek

MAGYAR INTÉZET NEW YORKBAN Magyar Kulturális Központ kezdte meg működését New Yorkban: a Márton András vezette új intézmény a főkonzulátus épületében található.n EUR"PAI FILMDÍJ Habár Gothár Péter és Babos Tamás révén a legjobb rendező és operatőr kategóriában is az idei Európai Filmdíj jelöltjei között szerepelt a Paszport, a szombati berlini gálaesten másokat szólítottak színpadra. A képünkön látható francia Jean-Pierre Jeunet romantikus vígjátéka, a Le Fabuleux Destin d´Amélie Poulain kapta a legjobb film és a legjobb rendező, továbbá a közönség díját, s a legjobbnak ítélt operatőr, Bruno Delbonnel is ebben a produkcióban dolgozott.

Külpol

Izraeli merényletek: Csapásirány

van -, a következő események előzték meg. Egy ismert Hamasz-vezető meggyilkolása (ezt a házára helikopterrel kilőtt rakétával végezte el az izraeli hadsereg), Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentése, miszerint egy hét erőszakmentességért cserébe hajlandó tárgyalni a palesztin állam létrehozásáról, illetve Saron elutazása Washingtonba, ahol épp ez utóbbiról kellett volna elmélkednie Bush elnökkel. A merényletek azonban nemcsak értelmetlenné tettek minden tárgyalást, de könnyen lehet, hogy az egyik felet, Arafatot végképp kiemelték a játékból.

Külpol

Megyei önkormányzati választások Szlovákiában: Negyedház

Arra azért jó volt a voksolás, hogy Vladó ismét beköszönjön, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) pedig túlnyerje magát. Elemzők szerint a választók háromnegyedének magatartása tükrözi leginkább a szlovákiai hangulatot. Az emberek általában kiábrándultak a politikából és a kormánypártokból, elhidegültek a közügyektől. Hogy egyáltalán

Belpol

Belpol

Vita a nemzetőrségről: Kell egy csapat

"Szükség van egy minimális időtartamú kiképzésre, ahol az egészséges fiatalok katonai ismereteket szerezhetnek" - mondta lapunknak Simicskó István. A Fidesz katonapolitikusa, titkosszolgálati politikai államtitkár elképzelései szerint a középiskolából kikerülő fiatalembereknek két-három hónapos nyári alapkiképzésen kellene részt venniük, ha 2005 tájékán létrejönne a nemzetőrség. Vagyis a sorkötelezettség az új fegyveres testület keretein belül fennmaradna. (A kormány a sorkatonai szolgálati időt 2002-től hat hónapra kívánja csökkenteni, később pedig meg akarja szüntetni.)

Belpol

A kisebbségi törvény módosítása: Kirakati tényező

Az Országgyűlés emberi jogi bizottsága november 20-án ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy a kisebbségi törvény módosítását és a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényjavalatot az Országgyűlés elé terjeszti. Ezzel együtt a módosító javaslatról, amely a bizottság nemritkán két (kettő) tag részvételével ülésező albizottsága előtt feküdt sokáig, erősen megoszlanak a vélemények: a változtatás szükséges, de a tervezet nem eléggé átfogó, és sokak álláspontjával ellenkezik.

Zene

Zene

"Elegem lett a nagyívű megoldásokból"

Lovasi András könnyűzenész

Lovasi András (1967, Pécs) nyolc albumot készített a Kispál és a Borz együttes tagjaként, mielőtt most megjelentette első szólólemezét. Bandi a hegyről. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy innentől külön utakat ostromolna, inkább csak arról van szó: összejött pár dal, amely a kispálostól eltérő formát kívánt. Az alábbiakból kiderül, hogy mi fán terem a különbség, hogy miként fogadta a borz-állomány, érintjük a falusi turizmust, de előtte még teszünk egy kört egy bizonyos glória körül.

Zene

Könyv: A felejtés szélén (Eörsi István: Versdokumentumok magyarázatokkal, 1949-1956)

Aki esztétikai élvezetet keres az ötvenes évek első felében megjelent irodalmi szövegekben, rossz helyen keresgél (persze íródtak ekkoriban nagy művek is, csak éppen a fiókban maradtak). Ha manapság felidézik a korszak egyik-másik opusát, csak azért teszik, hogy mosolyra fakasszanak bennünket, vagy írójuk fejére olvassák. Máskülönben ez az egész irodalmi televény felejtésre van ítélve.

Zene

Kiállítás: A hely, ahol Ön áll (August Sander képei a Magyar Fotográfusok Házában)

Egészen véletlenül már nagyon régóta ismerem Sander portréit, egy hatalmas, képekben megfogalmazott korrajznak ezeket a rövid, önvallomásszerű fejezeteit. Gondosan beállított műteremfotók ezek, akkor is, ha történetesen a szabadban készültek, és hogy miért remekművek, ezt tulajdonképpen nem túl bonyolult megfogalmazni. Minden szakma és rang úgy jelenik meg a képeken, hogy kétségünk sincs: hibátlanul kiválasztott, ideáltipikus végrehajtót, hivatalszolgát, tanítót és építészt látunk, akkor, ott ez vagy az csak ilyen lehetett, és ha nem egészen ilyen volt, akkor egyszersmind kevésbé volt ez vagy az, mint a felvételeken rögzített társa.

Zene

Film: Kalamitás a kekszshopban (Woody Allen: Süti, nem süti)

Van ez a figura, egy konkrét ready-made, a szűk hely és az egyszerűség kedvéért: a Woody Allen, ki ne látta volna legalább néhányszor. W. Allen a filmkészítő hol olyan filmet készít, ami direkt erről a figuráról szól, hol meg olyat, aminek van valami története, és abba van belerakva ez a figura, pontosabban ennek valamilyen - szinte minden esetben: erősen csonkolt - kópiája. Ne szépítsük, legtöbbször a kópiának csak a csetlés-botlás marad az eredetiből; mondd már: azon is lehet elég sokat nevetni.

Könyv

Könyv

Emlékmű Kádár Jánosnak: A kővendég

"Egyetértek a Munkáspárt kezdeményezésével, hogy a Magyar Kormány és a Fővárosi Közgyűlés állítson köztéri szobrot Budapesten Kádár János emlékének, megörökítve ezzel emberi, politikusi és államférfiúi nagyságát", ez áll a Szobrot Kádár Jánosnak! című aláírásgyűjtő ív tetején, az első titkár pirossal keretezett, mosolygós arcképe mellett, alatta rubrikák húsz névnek.

Könyv

George (Meghalt George Harrison, a Beatles szólógitárosa)

Dezo Hoffman fényképeit nézegetem. Hoffman Dezső, aki az első állandó fotósa volt az együttesnek, fekete-fehér, vaku nélküli, bensőséges felvételek és hivatalos sztárfotók tömegét készítette róluk. Övé a levegőbe ugrálós, kalimpáló karos, emblematikus sziluettfotó (Twist & Shout) és a "székes" sorozat, ahol szürke, gallér nélküli, kerek nyakú egyenruhában pózolnak a fiúk. Én is varrattam egy ilyet a mamámmal barna kordból, mivel nem volt még zakóm, aminek a reverjét lekapva készültek az ilyen fazonok.

Képzőművészet

Képzőművészet

Goavilág, világpartik: Trance-ba esve

mi tekinthető nálunk az underground elektronikus zene két legnépszerűbb irányzatának. A kettő közül a goa az, amely nem kizárólag zenei stílus, hanem

Tudomány

Tudomány

Asztrobiológia: Galaktikus küldetés

Aközelmúltban Genfben nemzetközi csillagászversenyt rendeztek, amelynek témája az asztrobiológia volt. A győztes egy magyar diákokból álló csapat lett. "Rögtön a legelején le kell szögeznünk, hogy az asztrobiológia nem csupán a Földön kívüli intelligenciát keresi, hanem a bolygónkon kívüli élet bármilyen megnyilvánulási formáját" - kezdi Simon Tamás, a csoport egyik tanára. A szakemberek igyekeznek tehát eloszlatni azt a közhiedelmet, miszerint csupán idegen civilizációkat kutatnának, vagy velük kívánnának kapcsolatba lépni. Erről szó sincs: a tudományág tárgya általában a Földön kívüli élet vagy az egykori életre utaló nyomok felkutatása.

Tudomány

Nagyvárosi természetbúvár: Bolha

Alegtöbb állatról-rovarról elmondható, hogy a formatervezés diadala. A bolha is kifejezetten ergonomikusra sikeredett, testének bizarr arányai szélsőségesen cizellált funkcionalitást szolgálnak. A bolha nem a legjobb példa a rovarok testének szemléltetésére; legfeljebb a feje különül el egy kicsit, a tor és a potroh látszólag egyben van. A bolha teste a szőrzet szélcsatornájában végzett évezredes tesztelés különös végterméke, egy darázsderék hátráltatná a száguldásban. Ha egyszer gyors dzsungeljáró autót készít az emberiség, az is ilyen lesz. Minimális szélesség, a test függőlegesen lapított, mint egy tükörpontyé, a mozgást pedig olyasféle karok biztosítják, amilyenekkel a Terminátor szokta vonszolni magát, amikor már lepusztult róla az élő szövet, és a kelleténél eggyel kevesebb alteste van. Ezekkel a karokkal aztán villámgyorsan halad a szőrben. Az áramvonalas test egyenesfutását a megfelelő számú és irányú sörte biztosítja, így a bolha a legvadabb szőrtövi ámokfutás közben is stabilan az úton marad. Megfogni legfeljebb úgy lehet, hogy egy ujjbegynyi szőrt lenyomunk, aztán óvatosan addig gyurmázunk, míg meg nem érezzük a bolha testét. Akkor aztán még egy ujjal zárjuk a szöget, és óvatosan kiemeljük, de a folyamat során a bolha bármikor kihasználhat egy pillanatnyi megingást. Ilyenkor jön a menekülő manőver, amihez külön hajtóművet használ. Ha egyszer elugrott, sötét testét a sötét szőrzetben csak nagy szerencsével találjuk meg, ezért is olyan izgalmas a bolhászkodás.

Lokál

Lokál

A Mikulás házhoz jön: Van zsákodban mogyoró?

"Bezzeg, amikor Kuczora bácsi kenderkócból szakállt ragasztott, és felvette apu kifordított, báránybélésű >>Beszkárttők fatalpú filccsizmáját, azok voltak a szép idők, a rossz gyerek krumplit kapott hagymával, a jó pedig Konzum szaloncukrot" - mondogatta anyukám. És én is emlékszem, micsoda idők voltak, amikor a csapatvezetőnk piros palástot öltött, felolvasta a szorgalmas és jó magaviseletű tanulók névsorát, s ha krepp pásztorbotjával kettőt koppintott, az osztály rázendített a Télapó itt vanra. Nyomában vékony vattabolyhok jártak.